La Fiscalia de Nàpols (sud) ha sol·licitat una pena de cinc anys de presó per a l'exprimer ministre d'Itàlia Silvio Berlusconi, acusat de subornar un senador per fer caure el Govern de Romano Prodi el 2008. El fiscal Alessandro Milita imputa al líder conservador el delicte de corrupció.

També està imputat en el cas l'exdirector del diari L'Avanti Valter Lavitola, acusat d'intervenir en el suposat suborn i per a qui la Fiscalia ha demanat la pena de quatre anys i quatre mesos de presó. El proper 7 de juliol serà el torn dels advocats defensors mentre que la sentència s'espera per al dia posterior, el 8 de juliol.

Els fiscals consideren que el magnat va aconseguir fer caure l'Executiu de Prodi (2006-2008) en comprar el vot del senador Sergio De Gregorio, qui va deixar el seu partit, Itàlia dels Valors, que formava part de la coalició governamental, per integrar-se en les files del llavors partit de Berlusconi, Poble de la Llibertat.

El seu vot i el d'altres senadors que també van abandonar la majoria al Govern van acabar precipitant la caiguda de l'Executiu de Prodi durant una votació al Senat el 2008. Aquesta tesi es basa en la declaració del propi De Gregorio, que va confessar haver rebut un pagament de tres milions d'euros i que va pactar una pena d'un any i vuit mesos de presó.

De Gregorio també va reconèixer la seva responsabilitat com a mediador en el suposat pagament de Lavitola, reclòs a la penitenciaria de Secondigliano per les seves múltiples condemnes derivades d'altres processos.

Els fiscals van reconstruir tot el cas i van explicar als jutges de la Primera Secció Penal que Berlusconi tenia la intenció d'invertir desenes de milions d'euros per corrompre senadors.