Un immigrant va morir i hi ha altres quatre que romanen desapareguts al mar després de ser obligats per traficants de persones a abandonar la barcassa en què navegaven amb destinació a Europa. El succés es va produir durant la nit i a bord del vaixell hi anaven 42 immigrants, segons el testimoni dels 37 supervivents.

Les persones que han sobreviscut a la tragèdia, la majoria d'origen somali, van relatar a les autoritats italianes que van ser obligats a abandonar l'embarcació i llançats al mar quan es trobaven propers a les costes de Santa Maria di Leuca, al sud d'Itàlia. La víctima és una dona el cadàver de la qual va ser albirat a primera hora del matí per un pescador. Les autoritats italianes busquen encara quatre desapareguts.

Dels supervivents, cinc van ser traslladats a un hospital italià amb ferides i principi d'hipotèrmia, un d'ells un nen de 10 anys. Itàlia, per la seva posició geogràfica, rep habitualment un elevat nombre d'immigrants i refugiats procedents d'Àfrica que veuen el país com un pont a Europa. En els últims mesos, però, aquest flux s'ha vist reduït a causa del fred, les males condicions en el mar i també al fet que molts refugiats han optat per rutes més segures, com la dels Balcans, per terra.

Paral·lelament, l'Armada espanyola va aconseguir rescatar un important grup d'immigrants a aigües del Mediterrani, en concret a les costes de Líbia, quan intentaven arribar a Europa en una barca pneumàtica de tot just 15 metres d'eslora.

La fragata Canarias, que participa en la missió de la Unió Europea (UE) contra el tràfic il·legal d'éssers humans, va aconseguir rescatar 107 homes, 10 dones i dos nens. La fragata va rebre a primera hora un avís d'emergència en què s'alertava de la presència de dues embarcacions pneumàtiques a la deriva.

Les embarcacions van ser localitzades per l'avió de patrulla marítima de l'Exèrcit de l'Aire P3 Orion, que sobrevolava la zona. El comandant que dirigeix l'operació de la UE va ordenar als vaixells més pròxims al succés, Canarias i Triglav (vaixell de la Marina), dirigir-se a la zona.

Turquia estudia concedir permís de treball als immigrants sirians com a mesura per reduir el flux de migració il·legal cap a Europa, segons el ministre d'Exteriors turc, Volkan Bozkir.