El jutjat d'instrucció número 1 de Santiago investiga la suposada retenció il·legal de monges de clausura originàries de l'Índia al convent de les Mercedarias, situat al centre històric de la capital gallega, després d'una denúncia d'una exreligiosa, que l'Església nega. La denúncia es va presentar el passat 7 de gener, quan una exreligiosa va relatar en dependències policials de Madrid que diverses de les seves companyes volien abandonar el convent i, fins a aquell moment, no ho havien aconseguit.

El Tribunal Superior de Justícia de Galícia va informar que divendres passat es va rebre un atestat del departament d'Estrangeria i Fronteres, i aquesta unitat de la Policia Nacional es va posar en contacte amb la magistrada Ana López-Suevos, que va autoritzar que es comprovés que les dones que viuen en aquest convent estan en ell per voluntat pròpia.

Després de parlar amb algunes d'elles, van ser en total tres les que van expressar el seu desig d'abandonar el centre, cosa que van fer dissabte, i en tots els casos acompanyades per una comitiva judicial.

Les indagacions se centren ara en conèixer si és certa la denúncia, i en descobrir el motiu pel qual dues dones de l'Índia amb permís de residència van ser deportades el 2011. També es vol esbrinar si les monges que aquest cap de setmana van decidir deixar aquest monestir tenien accés a la documentació per poder sortir del centre lliurement. La versió de les religioses que van deixar el centre és que patien amenaces i coaccions.

L'operació continua oberta, encara que de moment no hi ha hagut detencions i tampoc ha estat ningú citat a declarar. L'Arquebisbat de Santiago va assenyalar que l'estiu passat dues religioses van demanar l'exclaustració i aquesta va començar a tramitar-se.

Ambdues, originàries de l'Índia, van iniciar un procés anomenat de «discerniment», plantejant-se la possibilitat de deixar la comunitat, i així ho van sol·licitar formalment després de l'últim Nadal, concretament el 14 de gener.

La sol·licitud va ser a la superiora, que va donar curs a aquesta qüestió i, «en cap cas», en aquesta dispensa de vots es va demanar «abandonar» el convent abans que es duguessin a terme tots els tràmits corresponents, «almenys mai ho van fer constar a l'autoritat diocesana». Les diligències, explicava l'Arquebisbat en un comunicat, no s'havien de retardar més d'un mes des de la remissió de la documentació a la congregació.