Era el 23 d'abril de 1993. Els socialistes encara governaven a Espanya amb certa comoditat i Mariano Rajoy, llavors vicesecretari general del PP, es desplaçava a Xàtiva per avalar el desembarcament i afiliar al PP sis regidors d'aquest Ajuntament que fins llavors formaven part de l'Agrupació Independent de Xàtiva (AIX).

L'avui president del Govern en funcions ja tenia poder en un partit que buscava fitxatges de renom en l'àmbit local i autonòmic només tres anys més tard de completar la seva refundació després d'enterrar l'antiga Aliança Popular i donar a llum el PP, curiosament el mateix procés que ja molts reclamen obertament per a una formació acorralada pels casos de corrupció. Rajoy ja era llavors una primera espasa en aquella formació popular que liderava José María Aznar i aquell dia va apadrinar Alfonso Rus, José Díez, Vicente Ferrer, Vicente Gisbert, Rafael Capuz i Ramón Vila, els sis regidors que van consumar l'ingrés al PP dels nou que els independents tenien a l'Ajuntament de Xàtiva.

Durant el seu discurs, Rajoy va anunciar contundentment que el PP fulminaria tots aquells càrrecs polítics que es veiessin immersos en casos de corrupció, una qüestió que ja en aquell temps treia el cap en l'agenda mediàtica espanyola, tot i que el partit al qual assetjava era el PSOE dels últims anys del felipisme. Rajoy va venir a dir aquell dia a Xàtiva que això al PP no li passaria perquè actuaria amb fermesa davant qualsevol comportament que aixequés sospites. A l'expresident de la diputació el van avalar per a la seva entrada al PP, el mateix Rajoy i Vicente Sanz, condemnat anys després per assetjament sexual a extreballadores de RTVV.

Paradoxes del destí, a Rajoy li ha esclatat la detenció de Rus, de qui va ser padrí polític, en el pitjor moment, just quan busca uns suports que ja semblen impossibles per seguir al capdavant del Govern d'Espanya.

Rajoy va parlar aquest dia a Xàtiva de la necessitat de recuperar la dignitat de les institucions. "El que és greu no és que s'hagin produït casos de corrupció lamentables, el pitjor és que des del Govern socialista no s'han adoptat les mesures necessàries perquè aquests casos tornin a produir-se, les adjudicacions d'obres, subministraments i serveis han d'estar molt més reglades, cal anar cap a procediments més transparents", va dir Rajoy. I encara va afegir: "Qualsevol persona que al PP es vegi immersa en aquests actes serà immediatament fulminada pel partit". Vint-i-tres anys després, la corrupció s'ha convertit en la tomba política de Rajoy i també en la de Rus.

Des d'aquell dia, Rajoy no va deixar de llançar-li afalacs en públic. En un míting electoral al 2007 li va dir sense embuts: "Alfonso, t'estimo; t'estimo, cony, els teus èxits són els meus". Avui Rus, qui va ser el totpoderós president de la diputació i del PP valencià, ha caigut, com el seu dia ho van fer molts altres que també van rebre les floretes de Rajoy, entre d'altres Francisco Camps, Carlos Fabra o Jaume Matas.

El PP valencià va ser, a més, el suport vital perquè Rajoy mantin?gués el lideratge del PP i aconseguís la presidència del Govern. El PP valencià va evitar la seva derrota al congrés de València de 2008 gràcies a la força que tenien en aquell moment en un conclave fratricida en el qual finalment els crítics amb Rajoy van desestimar presentar batalla a l'encara president.