L'Audiència Nacional va rebutjar la petició de l'extresorer del PP Luis Bárcenas d'accedir a 10.000 euros al mes del patrimoni que té bloquejat pel cas Gürtel per poder pagar els seus advocats de la desena de plets en els quals està immers, atesa la presumpta «procedència il·lícita» d'aquests diners.

La secció segona de la sala penal, tribunal que jutjarà el cas Gürtel a partir del 4 d'octubre, es va oposar a aquesta pretensió per «una raó fonamental que prima per sobre de totes, i que, per tant és, incompatible per accedir al desbloqueig», i és l'obligació de procedir «al comís dels béns i efectes de procedència il·lícita» per assegurar el pagament de les responsabilitats pecuniàries que puguin imposar-se en sentència.

La passada setmana, l'extresorer va anar a la secció segona -Ángel Hurtado, Julio de Diego i José Ricardo de Prada- per obtenir aquests diners mensuals amb els quals pretenia pagar als seus advocats en els procediments que se segueixen contra ell en aquest tribunal pel cas Gürtel i el de la comptabilitat B del PP i en altres 16 plets en els quals es troba immers com a demandat o demandant.

En el seu escrit, la defensa de Bárcenas, que exerceix l'advocat Francisco Maroto, es recolzava en el precedent del cas Malaia, en què la Sala que va jutjar el cas a l'Audiència de Màlaga va accedir a desbloquejar fons dels acusats per poder pagar els honoraris dels lletrats que intervenen en contra del criteri del jutge instructor.

Per altra banda, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va rebutjar el recurs de suplicació presentat per Bárcenas i va ratificar que el partit no haurà de readmetre'l ni indemnitzar-lo amb 900.000 euros, com ell pretenia en la demanda que va presentar contra els populars.

En una sentència, la secció segona de la Sala del Social del TSJ madrileny desestima el recurs de suplicació de l'extresorer i confirma la sentència del Jutjat del Social nombre 31 de Madrid. La titular d'aquest Jutjat va rebutjar la pretensió de Luis Bárcenas en entendre que l'havia fet «fora de termini», ja que va demanar el seu reingrés cinc anys després des que va finalitzar la seva excedència per a ser senador per Cantàbria, de 2004 al 2010. Bárcenas va al·legar que no havia de sol·licitar l'ingrés perquè el partit el va donar d'alta a la SS des de 2010 fins a gener de 2013.