La presidenta brasilera, Dilma Rousseff, va dissoldre el seu govern després de ser separada del càrrec pel Senat per respondre a un judici polític, mitjançant un decret publicat en el Diari Oficial en el qual destituïa tots els seus ministres i assessors. Després d'una sessió que es va allargar durant més de 20 hores, el Senat va decidir, per una aclaparadora majoria de 55 vots davant de 22, que Rousseff haurà de ser suspesa del càrrec durant almenys 180 dies per respondre a un judici polític per a la seva destitució, amb el que el seu lloc serà ocupat pel vicepresident, Michel Temer.

El president interí del Brasil va anunciar el gabinet que l'acompanyarà en la seva gestió, que tindrà dirigents de nou partits de l'arc del centre i la dreta i en el qual, per primera vegada en dècades, no hi haurà cap dona. L'absència de dones en el seu Govern podria corregir-se, ja que encara no s'han avançat els nomenaments dels titulars de Mines i Energia i Integració, que encara són objecte de consultes. Dos dels noms confirmats per l'oficina de premsa de Temer són Henrique Meirelles per al Ministeri d'Hisenda i el polític socialdemòcrata José Serra per a Relacions Exteriors.

«El que més mal em fa és la traïció i la injustícia». Amb aquestes paraules Rousseff es va acomiadar de milers de simpatitzants a les portes del Palau de Planalto, seu del Govern brasiler. Va evitar utilitzar la rampa usada habitualment pels presidents quan deixen el poder i va sortir per un camí lateral després d'insistir que el judici polític no té base jurídica i es tracta d'un «cop d'estat» que ha posat en joc «el futur del Brasil». «Lluitaré amb tots els instruments legals per a exercir el meu mandat fins al final», va afirmar.