L'ONG Metges Sense Fronteres (MSF) va renunciar als fons que aporten la Unió Europea i els seus països membres a l'organització en protesta per la "nociva política migratòria" que han posat en marxa. En un comunicat, MSF va anunciar que rebutjarà "des d'avui els fons de la Unió Europea i els seus Estats membres en protesta per la perjudicial política migratòria europea, basada en la dissuasió i en allunyar el màxim possible de les seves costes els que fugen de la guerra i el patiment".

L'organització va recordar que "milers de persones vulnerables han estat abandonades sense importar el cost humà", després de l'entrada en vigor fa tres mesos de l'acord amb Turquia per impedir l'arribada de més immigrants.

Entre aquests afectats, va assenyalar, hi ha més de 8.000 persones, entre elles centenars de menors no acompanyats, "atrapades a les illes gregues, on han estat vivint en condicions extremes, en camps superpoblats, de vegades durant mesos".

La majoria d'aquestes famílies han fugit de la guerra a Síria, l'Iraq i l'Afganistan, va explicar l'organització, que va especificar que la seva decisió de renunciar als fons "és d'efecte immediat i s'aplica als projectes de MSF de tot el món".

Per al secretari general internacional de l'ONG, Jérôme Oberreit, el pacte entre la UE i Turquia "posa en perill el propi concepte de "refugiat" i la protecció que aquest ofereix a les persones en perill".

"MSF porta mesos denunciant la vergonyosa resposta europea, centrada en dissuadir aquestes persones en lloc de proporcionar-los la assistència i la protecció que necessiten", deia en la nota Oberreit.