Quatre persones han mort i 35 més han resultat ferides, inclosos deu estrangers, en una sèrie d'atemptats ocorreguts entre dijous i divendres a diverses ciutats i dos dels principals destinacions turístiques de Tailàndia. En total, catorze explosius van esclatar, alguns simultàniament, i tres van ser desactivats en les últimes 24 hores en sis províncies del centre i sud del país.

«Les bombes són un intent de generar caos i confusió», va afirmar el primer ministre i cap de la junta militar, Prayut Chan-ocha, i alhora va demanar calma i va assegurar que mantenien el control de la situació durant una compareixença amb els mitjans, segons l'agència de notícies local TNA.

El general, que va usurpar el poder mitjançant un cop d'Estat incruent el 2014, va indicar que no era el moment de pressionar a l'autoritat, sinó de col·laborar amb ella. Paral·lelament, un portaveu policial va indicar per telèfon que «les bombes, detonades a distància amb un telèfon mòbil, són del mateix tipus de les que utilitzen els insurgents al sud».

Més de 6.500 persones han mort al sud de Tailàndia des que el moviment separatista musulmà va reprendre la lluita armada, el 2004, després d'un letargia de diversos anys. Les autoritats han descartat la participació del terrorisme internacional en les explosions, alhora que han reforçat la seguretat en les àrees turístiques, principals metròpolis i centres logístics.

La resposta internacional

Diversos països, entre ells Estats Units, van emetre alertes als seus ciutadans residents o que es troben de visita a Tailàndia. «La situació és volàtil i imprevisible i no es pot descartar que es produeixin nous atemptats», va dir l'Ambaixada d'Espanya a Bangkok en un comunicat dirigit als seus ciutadans residents al país.

«Ara mateix, hi ha un alt risc de nous atemptats. Recordem que les autoritats tenen capacitat i competències per establir mesures de control i seguretat, talls o controls policials als carrers, evacuació d'edificis, així com altres mesures d'excepció», va afegir la missiva.

L'exprimera ministra de Tailàndia, Yingluck Shinawatra, qui va governar el país des de les eleccions del 2011 fins al 2014, va condemnar els atemptats per dany humà i l'impacte a l'economia i la imatge de la nació. Tailàndia esperava arribar aquest any les visites de 30 milions de turistes.