16 de agost de 2016
16.08.2016

El PNB veu un "error" impedir la candidatura d'Arnaldo Otegi

Josu Erkoreka acusa al ministre Rafael Catalá de no respectar la separació de poders

16.08.2016 | 07:16

El cap del llista del PNB per Biscaia a les properes eleccions basques, Josu Erkoreka, va afirmar ahir que el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, ha comès "un error" i ha mostrat "menyspreu" a la separació de poders en les seves manifestacions contra la candidatura d'Arnaldo Otegi per a aquests comicis. En declaracions als mitjans de comunicació al costat de la basílica de Begoña a Bilbao, on va participar en els actes per la festivitat de la Verge, Erkoreka va respondre així a Catalá, qui ha assegurat que el nom d'Otegi "no apareixerà en la papereta" d'EH Bildu. "L'únic que no té dificultats contra tota ortodòxia de respecte a la separació de poders és el ministre de Justícia, que ja ha anticipat com serà el pronunciament dels tribunals", ha censurat el candidat del PNB. Erkoreka ha assegurat que tals afirmacions són "un error manifest, una clara vulneració, un menyspreu, un desfavor a la separació de poders i a l'autonomia i independència del Poder Judicial".
També ha dit que li "preocupa" que un candidat proposat per una formació no pugui presentar-se i que aquest assumpte "eclipsi tots els altres i impedeixi un debat polític en campanya". En relació amb unes declaracions d'Otegi en les quals aquest va demanar empara al lehendakari, Iñigo Urkullu, el també portaveu del Govern Basc afirma que el president de l'Executiu autonòmic "té manca d'atribucions en l'àmbit jurídic" i que aquest tema no requereix "en absolut" de la seva "mediació". Erkoreka ha recordat que tant el lehendakari com el Govern Basc i el PNB han considerat sempre que les condemnes del cas Bateragune, en les quals estava inclòs Otegi, eren "injustes, sense base jurídica, ni justificació".
Erkoreka afegeix que aquesta posició ha estat compartida pel mateix Tribunal Constitucional que fa dos anys "es va dividir en relació amb aquest assumpte i cinc dels dotze magistrats van considerar que s'havia produït una vulneració de la tutela judicial efectiva". Per això, Erkoreka assenyala que aquesta qüestió "no és senzilla des del punt de vista jurídic", tal com ha fet notar el fiscal superior del País Basc, Juan Calparsoro, qui s'ha referit a la "complexitat del cas".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook