Un nou tremolor de 4,3 graus en l'escala oberta de Richter va causar ahir més ensorraments a Amatrice, una de les localitats afectades pel terratrèmol de 6,2 graus que va assolar el dimecres diversos pobles del centre d'Itàlia. El nou sisme es va registrar a les 14.36 hora local, segons l'Institut Italià de Geofísica i Vulcanologia, i va causar l'ensorrament de la façana d'un edifici situat al costat del parc d'Amatrice, on hi ha un allotjament temporal per a voluntaris que treballen en tasques de rescat. Un altre dels edificis que presenten risc d'esfondrament és la torre de la veïna església de sant Agustí.

El tremolor va causar la preocupació dels habitants d'Amatrice i es van poder apreciar rostres inquiets entre les persones que es trobaven a la zona, moltes d'elles obligades a abandonar casa seva pel terratrèmol de dimecres. «No passa res, no passa res», va intentar tranquil·litzar una mare a la seva filla petita, que va sortir corrent en començar a notar-se el nou moviment sísmic.

L'INGV va comunicar que són més de 470 els tremolors que s'han produït des del gran terratrèmol de la matinada de dimecres. En concret, la majoria d'aquestes rèpliques s'han situat entre els 3 i 4 graus, però a la zona de Norcia es va advertir un nou tremolor de 5,4 a les 04.33 hora local. A les 05.17 se'n va registrar una altra de 4,5 graus amb epicentre a Accumoli, a la mateixa zona del terratrèmol que ha arrasat el centre d'Itàlia.

Mentre que el balanç provisional de víctimes ja arriba als 250 morts, a mesura que passen les hores és més difícil trobar persones amb vida, va lamentar per la seva banda Paolo Passalacqua, cap d'equip de la Guàrdia di Finanza (un dels cossos policials italians) de L'Aquila. No obstant això, va afegir, sempre «hi ha esperances fins a 3 o 4 dies després del succés».

La localitat d'Amatrice, amb prop de dos-cents morts, s'ha convertit en la zona zero del terratrèmol que va assolar dimecres el centre d'Itàlia i on ahir continuaven els treballs per trobar encara a supervivents. Durant la jornada d'ahir, però, els equips de rescat només han recuperat cadàvers, va explicar el portaveu del cos de Bombers, Luca Cari.

La situació a Amatrice és terrible: el municipi està devastat, el centre històric ha desaparegut, i es tem que sota la runa hi hagi centenars de persones aixafades quan el terratrèmol de magnitud 6,2 en l'escala de Richter que va sacsejar el centre d'Itàlia a la matinada de dimecres els va atrapar dormint. A més, en aquest municipi, considerat un dels més bells d'Itàlia per la seva importància turística i gastronòmica, s'han perdut monuments de gran relleu, com la Torre Cívica, construïda al segle XV, part de l'església gòtica de Sant Agustí i diferents palaus, com el del Podestà, característic de l'època medieval.

El sisme va tenir lloc a les 03.36 hora local de la matinada i en les primeres hores van ser evacuades d'Amatrice unes mil persones, la meitat de la població habitual d'aquesta localitat de muntanya. No obstant això, tot i que és un municipi petit, en el moment del sisme hi havia milers de persones més, ja que en els mesos d'estiu duplica la seva població amb els estiuejants, ja que a més hi havia molts turistes que hi havien anat per gaudir el cap de setmana de la festa de la pasta A l'amatriciana, un plat que té aquí els seus orígens.

L'ajuntament intenta comptabilitzar des del dimecres quantes persones es trobaven al poble amb l'ajuda dels supervivents i el testimoni que aquests puguin aportar sobre les persones que coneixien, i les que troben a faltar des del sisme.

Dins de la localitat d'Amatrice s'han establert dos punts principals de treball, un d'ells és l'històric Hotel Roma, que s'ha quedat en ruïnes i en l'interior les autoritats italianes temen que hi pugui haver fins a diverses desenes de cadàvers. La inestabilitat del terreny i la possibilitat que es desplomin nous edificis que encara romanen dempeus és una altra de les preocupacions dels efectius que netegen la zona.

«Ahir es va produir un nou enfonsament, així que hi ha certa preocupació per la difícil situació en què estem, perquè els equips de rescat poden estar buscant a persones desaparegudes i estar posant alhora la seva vida en risc per altres esfondraments nous que es puguin produir », va sostenir Luca Cari, el portaveu del cos de ?Bombers.