El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va criticar que sigui la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, qui parli de Catalunya en lloc de la classe política. «Parla qui no ha de parlar i qui ha de parlar calla», es va queixar en referència als grans partits espanyols. Puigdemont va trobar «delirant» imaginar que s'utilitzi la via penal contra el sobiranisme i va reconèixer que l'havia «inquietat» la definició de llibertat de la fiscal, a qui va recordar que a Espanya hi ha hagut sistemes que han utilitzat la llei per «conculcar».

«És inimaginable que una democràcia de la UE vulgui resoldre un assumpte polític acreditat a les urnes a cop de resolució judicial i no de diàleg», va lamentar ?Puigdemont. Va aprofitar també per avisar que seria un?«greu error» inhabilitar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per permetre el debat i votació de les conclusions de la comissió d'estudi sobre el procés constituent. «No es pot estudiar qualsevol idea? Els límits són els que fixa estrictament la Constitució? No podem parlar de res?», va preguntar.

Aposta pel referèndum

Paral·lelament, davant la possible creació d'un govern alternatiu al del Partit Popular a l'Estat, Puigdemont va insistir en la necessitat de la celebració d'un referèndum, que estaria disposat a pactar i al qual no va posar l'adjectiu de unilateral. «El que és unilateral és el rebuig al referèndum des de l'Estat», va afegir.

Tant el Partit Demòcrata Català (PDC) com ERC van registrar peticions de compareixença al Congrés de Madrigal pel seu polèmic discurs. La consellera de Presidència, Neus Munté, també li va retreure les seves paraules: «Parla qui no ha de parlar i no parla qui ho hauria de fer, que no és altre que el Govern espanyol, per molt en funcions que estigui», va dir.

Ester Capella, portaveu d'ERC a la Comissió de Justícia de la Cambra Baixa, va assenyalar en un comunicat que «davant la gravetat del missatge de Madrigal» sol·licitarà «immediatament la compareixença de la fiscal general» un cop es constitueixin les comissions del Congrés.