n El líder de l'italià Moviment Cinc Estrelles (M5S), Beppe Grillo, va denunciar que els seus adversaris intenten demonitzar-lo quan el qualifiquen de «populista o feixista», i alhora va opinar que intentaran frenar l'avanç de la seva formació. «Ara necessiten un enemic: el monstre Grillo, etiquetat ja com a populista, feixista i ignorant. Però, si és així, com és possible que el M5S no s'equivoqui en reconèixer el que hi ha al cor dels italians i donar-los veu?» , va preguntar al seu bloc.

Grillo prepara el seu moviment de cara a unes hipotètiques eleccions generals i reclama eleccions el més aviat possible amb l'actual sistema electoral, ja que considera l'elaboració d'una nova llei electoral com un «truc» per frenar l'avanç del seu puixant partit, ja el més votat en solitari a les generals de 2013. El M5S va presentar un projecte de llei al Parlament per estendre també al Senat els efectes de la llei que afecta la Cambra dels Diputats.

Grillo va assegurar que el partit «està recorrent el seu camí i ha iniciat el debat sobre el programa electoral» agafant com a base el tema de l'energia. «Properament triarem per internet (principal mètode de decisió del partit) un candidat a primer ministre, el seu equip de govern i els candidats al Parlament. Nosaltres estem preparats», va assenyalar.

Per part seva, l'expresident del Govern italià Silvio Berlusconi es va sotmetre a diversos controls en un hospital de Milà, el mateix en què fa sis mesos va ser operat del cor, després d'una esgotadora campanya electoral.

Berlusconi, que va fer 80 anys el setembre passat, va acudir a l'hospital milanès San Raffaele per passar una sèrie de controls sis mesos després de la seva intervenció a cor obert.

La diputada de Forza Italia Nunzia de Girolamo va explicar que es tracta de «controls obligatoris després d'una campanya electoral esgotadora», referint-se als actes previs al referèndum constitucional de diumenge passat. En tot cas, la legisladora conservadora va confirmar que l'exprimer ministre «es troba bé de salut».