El president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, vol que el 39 Congrés Federal del seu partit se celebri abans de l'estiu i així ho proposarà al Comitè Federal, que després de Reis té previst fixar el calendari precongressual, tot i que no encara la data exacta del conclave.

La proposta de Fernández, que va avançar en una conversa informal amb periodistes en l'acte commemoratiu del Congrés pel 38 aniversari de la Constitució, coincideix amb l'expressada per alguns dirigents territorials, com el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que en diverses ocasions ha situat el congrés al voltant de la celebració del Corpus Christi, a finals de maig o principis de juny.

Sense voler concretar més, ni molt menys parlar de candidats -encara que segueix pensant que n´hi haurà més d'un-, el també president asturià va acudir al Congrés en qualitat de màxima autoritat del PSOE. Allà va dir que els socialistes estan «malament, però millor que fa un mes i mig», i que no sap res de l'acte amb militants que dissabte que ve protagonitzarà a Astúries l'exsecretari general Pedro Sánchez.

«Jo divendres estaré a Madrid en l'homenatge a Pablo Iglesias», va destacar cada vegada que li van preguntar per la visita de Sánchez, en al·lusió al tradicional acte amb que commemoren cada any al cementiri civil el PSOE i UGT la mort de el seu fundador.

Més loquaç es va mostrar el president asturià a l'hora de defensar com el PSOE ha aconseguit situar-se en menys de mes i mig a la «centralitat» política. Segons la seva opinió, els ciutadans perceben que el PSOE d'avui és aquest partit que pot acordar amb el Govern i amb Ciutadans millores socials com la pujada del 8% del salari mínim, a la vegada que és capaç de pactar amb Podem la derogació de la «llei mordassa».

No creu, però, que això suposi que Podem li estigui traient el seu espai d'oposició. «En tot cas, ho podrien estar fent al carrer, que és on ells estan fent realment una tasca d´oposició, no al Congrés, on han desertat de les seves responsabilitats institucionals», va argumentar.