Des de fa anys, l'aniversari de la Constitució ha servit per debatre sobre la seva vigència i en el seu 38 aniversari es va complir la tradició. Aquesta vegada, tota la classe política va coincidir que és el moment d'una posada al dia, encara que, això sí, no hi va haver acord sobre quan portar a terme la reforma i sobretot, en què. En un moment polític sense majories clares al Parlament podria semblar més difícil que mai portar a terme aquesta reforma de la Carta Magna, encara que alguns creuen que és precisament ara quan es pot cosir un consens semblant al que va il·luminar la Constitució el 1978.

Aprofitant la recepció oficial al Congrés per l'aniversari constitucional, el president del Govern, Mariano Rajoy, va apel·lar a la prudència davant la seva possible reforma i va advertir que no és moment per a «frivolitzar» ni perquè es plantegin «ocurrències i històries». Rajoy està disposat a escoltar les propostes que siguin raonables, però va alertar que s'ha de tenir clar què es vol canviar i què és el que no cal tocar.

El cap de l'Executiu va destacar que si es creés al Congrés una subcomissió per a la reforma de la Constitució com ha demanat el PSOE, hauria de tenir «una idea aproximada de quin és l'objectiu final» de la mateixa.

Va avalar les seves paraules la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que va advertir que qualsevol reforma constitucional ha de comptar «amb tots» perquè l'actual Carta Magna no es pot canviar per una altra «només per i per a alguns» i que el debat parlamentari «ha d'intentar construir i no demolir».

El president de la Comissió Constitucional, Jesús Posada, que serà l'encarregat de moderar els debats d'aquesta possible reforma, veu possible portar-la a terme quant s'arribi al primer any de legislatura, a l'horitzó de 2017. Posada creu a més que perquè aquesta reforma tingui la mateixa legitimitat que la Constitució del 78 s'hauria de sotmetre a referèndum, malgrat els riscos que comporta.

Tot i la prudència expressada pel Govern, el PSOE va insistir en la necessitat d'iniciar els treballs parlamentaris per desenvolupar la reforma sense necessitat d'esperar que els socialistes celebrin l'any que ve el Congrés Federal en el qual elegiran a la seva nova direcció. És l'opinió del president de la gestora, Javier Fernández, i també del president extremeny, Guillermo Fernández-Vara, que està convençut que no cal esperar fins al seu congrés per començar a debatre sobre la futura reforma.

Va insistir en aquesta idea el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que també va acudir a la cita al Congrés, i va advocar per obrir una «taula de diàleg constructiu» sobre la Constitució de 1978. Més prudent, el president del Govern d'Aragó, Javier Lambán, va deixar clar que encara que la Constitució Espanyola està «plenament vigent», potser és necessari revisar-la, tot i que va assegurarque si el debat sobre la reforma «ha de dividir els espanyols, és preferible no portar-la a terme».

Des de Ciutadans, Albert Rivera va demanar a la resta de forces polítiques que siguin «valentes» per afrontar una «modernització i actualització» de la Constitució que aconsegueixi el major consens possible, però, això sí, «sense privilegis» per a cap territori.

Rivera confia en el consens

Rivera va admetre que si bé la Carta Magna és una «de les millors del món» necessita posar-se al dia amb els mecanismes de reforma ja previstos. Convençut que hi ha espai per al «consens», cosa que és «sana i bona» per a la democràcia, el líder de Ciutadans va deixar clar que abans de res defensaran la «igualtat» de tots els espanyols i no entraran en cap negociació en la que estigui sobre la taula «la ruptura» del marc constitucional.

En absència de Pablo Iglesias i d'Íñigo Errejón al Congrés, Podem va estar representat en la celebració pel seu secretari d'Organització, Pablo Echenique, i per la secretària general del grup parlamentari, Carolina Bescansa. Echenique va denunciar les «violacions sistemàtiques» que han fet i segueixen fent de la Constitució els governs del PP i del PSOE i va defensar que es respecti el seu articulat com a «punt de partida» per a una Carta Magna «millor».

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, que tampoc es va sumar a la celebració del 38 aniversari de la Constitució de la mateixa manera que la resta de partits nacionalistes, va advertir a Bilbao que no comptin amb ells per fer una reforma de la Constitució si no dóna solució a les aspiracions nacionals del País Basc i Catalunya.