Més aïllat que mai, el candidat conservador a la presidència francesa, François Fillon, es refugia en les bases que li van donar la victòria a les primàries, mentre al seu partit no s'amaguen les maniobres per substituir-lo per Alain Juppé. La guerra fratricida dins Els Republicans ja és oberta. Les diferents famílies polítiques prenen posició mentre els primers espases, com l'expresident Nicolas Sarkozy o el mateix Juppé, mantenen un eloqüent silenci en públic.

Si Fillon havia dipositat les seves esperances a presentar-se com l'única alternativa possible a tan poca distància de les eleccions -«no hi ha pla B», repeteix-, la cristal·lització de l'«opció Juppé» el deixa sense la seva penúltima barricada. La sagnia de suports que pateix l'exprimer ministre des que dimecres va anunciar que ha estat convocat per a la seva probable imputació va continuar amb noms tan significatius com el de Thierry Solere, el seu portaveu de campanya, o l'eurodiputada Nadine Morano. A mitja tarda d'ahir el nombre de càrrecs públics que havien retirat el seu suport a la campanya sobrepassava el centenar, segons el diari Libération.

Les intrigues de despatxos van ser una constant ahir, amb reunions com la que va mantenir Sarkozy amb dos «fillonistes», el president del Senat, Gerard Larcher, i el secretari general del partit, Bernard Accoyer. L'objectiu és intentar desactivar la bomba de rellotgeria que l'aspirant ha preparat per a demà: una manifestació en defensa de la seva candidatura a la plaça de Trocadéro, en ple centre de París.

El cada vegada més reduït entorn de Fillon pretén reunir 200.000 persones per clamar que l'antic primer ministre és l'únic legitimat per representar la dreta en els comicis del proper 23 d'abril. Darrere d'aquesta iniciativa hi ha l'organització ultracatòlica Sentit Comú, que va sorgir de les mobilitzacions contra el matrimoni homosexual i que va jugar un paper determinant en la victòria de Fillon a les primàries.

Les conseqüències d'una manifestació multitudinària, que posaria en evidència les diferències a les files conservadores, són impredictibles, però el mateix candidat va instar en un vídeo a través de les xarxes socials a «anar-hi en massa per demostrar la voluntat popular». A l'horitzó es dibuixa la data clau del 15 de març, moment en què es tancarà el termini per presentar les candidatures a les presidencials, i dia també en què Fillon haurà de comparèixer davant els jutges d'instrucció per a la seva eventual imputació.