L' aliança opositora Mesa de la Unitat Democràtica (MUD) va cridar ahir a tots els seus partidaris a fer «trancazos» a tots els carrers i avingudes del país pel que s'ha batejat com la «Presa de Veneçuela», que pretén parar durant tot el cap de setmana i fins diumenge, el mateix dia de l'elecció de l'Assemblea Nacional Constituent.

«Ens dirigim al poble de Veneçuela ja que ens preparem per a una jornada intensa que serà contínua al carrer i de protestas durant divendres, dissabte i diumenge», va dir en roda de premsa el coordinador nacional de Voluntat Popular (VP), Freddy Guevara.

L'objectiu d'aquesta activitat, va explicar, és deixar «clar al món que aquest 'Frau Constituent' no té cap tipus de legitimitat i que aquest procés és absolutament fraudulent». Es tracta de «prendre tots els carrers i vies principals del país fins a restaurar la democràcia», va explicar al costat de Guevara el també diputat opositor Jorge Millán.

L'activitat es va iniciar al mateix temps que va començar la prohibició del Govern per a les reunions, concentracions i manifestacions públiques, com a mesura de seguretat pel procés electoral del diumenge. En concret, es tracta d'una prohibició que inclou «reunions i manifestacions públiques, concentracions de persones i qualsevol altre acte similar que pugui pertorbar o afectar el normal desenvolupament del procés electoral» i que durarà fins l'1 d'agost per, segons el govern, permetre la votació d'una nova Assemblea Constituent.

Guevara també va oferir un balanç de la vaga general que es va durar de dimecres fins ahir, i que només comptant amb xifres dels opositors, va seguir-se en un 90%.

Crida a la calma

L' Oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans va demanar ahir a les autoritats de Veneçuela que respectin el dret dels seus ciutadans a la llibertat d'expressió, assemblea i manifestació pacífica. «Estem molt preocupats per la prohibició dels drets bàsics d'expressió i manifestació, especialment en el context del procés electoral del diumenge», va afirmar en roda de premsa la portaveu de l'oficina, Liz Throssell. A més, va recordar que Veneçuela ha de respectar la llei internacional de drets humans i per això va reiterar la seva «preocupació» pel fet que totes les manifestacions hagin estat prohibides. Va agregar que l'oficina de l'ONU està «profundament preocupada pel risc de més violència a Veneçuela en el marc les eleccions del diumenge» per a la Constituent. Va especificar que han de respectar-se «els desitjos» dels veneçolans a participar o no en els comicis i que, si ben ningú ha de ser obligat a votar, aquells que vulguin participar en el procés han de poder fer-ho.

És per això que la portaveu va fer una crida a aquells que s'oposen a la cita electoral perquè ho facin de «forma pacífica». Va afegir que«estem parlant ara perquè, donada l'extremadament tibant situació que viu Veneçuela, volem repetir la nostra crida perquè tots mantinguin la calma i expressin les seves opinions de forma pacífica», va declarar.

Pel que fa al procés de nova Constituent, Throssell va dir que l'oficina de les Nacions Unides no es posicionava i que es limitava a denunciar el difícil «context»en el qual aquestes eleccions es duen a terme.

Rajoy amenaça amb mesures

Durant la seva intervenció al Palau de la Moncloa per valorar el curs polític, el president Rajoy, va tornar a apostar ahir per una «solució democràtica, pacífica i negociada a la crisi de Veneçuela», un país que està en«un punt crític», i va advertir que Espanya no descarta «l'adopció de mesures addicionals si poden ser efectives». «Seguirem de ben a prop, al costat dels socis europeus, el desenvolupament de la situació, sense descartar l'adopció de mesures addicionals si poden ser efectives», va avisar el president del Govern, sense especificar de quin tipus de mesura estava parlant. Rajoy també va defensar que la solució ha de passar «pel final de la violència i el respecte al dret de manifestació pacífica».