Venezuela va viure una jornada de gran tensió i amb enfrontaments entre manifestants antichavistes i les forces de seguretat des de molt d'hora, en una jornada en què es van celebrar les eleccions de l'Assemblea Nacional Constituent impulsada pel Govern de Nicolás Maduro. Aquests enfrontaments es van registrar al sud-est, est i oest de Caracas, així com a diverses zones de l'interior del país, als estats occidentals de Lara, Mérida i Táchira, i a Carabobo i Aragua (centre-nord).

Diputats opositors van informar de la mort de quatre persones en protestes contra aquesta elecció, entre ells un dirigent juvenil del partit Acció Democràtica (AD). Les altres tres víctimes van ser assassinades pels anomenats «col·lectius» (grups pro-oficialistes, de vegades armats) a l'estat de Mérida. D'aquesta forma s'elevaria a 112 la xifra de víctimes mortals durant l'onada de protestes antigovernamentals que es desenvolupa des de fa gairebé quatre mesos a Veneçuela.

Paral·lelament, un agent va resultat ferit després de l'explosió de tres motos de la Policia Nacional Bolivariana (PNB) als voltants d'una protesta ciutadana a Caracas.

En tot cas, el procés electoral, que elegirà una Assemblea que redactarà una nova Constitució, va transcórrer amb certa normalitat després que el propi president Maduro fos el primer a votar.

La rectora del Consell Nacional Electoral de Veneçuela (CNE), Socorro Hernández, va assegurar que el país havia votat en pau i que el el 94% de les taules van poder ser instal·lades.

L'oposició s'ha negat a participar en aquestes eleccions d'una Assemblea Nacional Constituent que canviarà l'actual ordenament jurídic de l'Estat veneçolà i acusa Maduro de fer un cop d'Estat.

Els col·legis electorals de Caracas es van poder observar a estones molt concorreguts i a estones amb poca afluència, tot i que per a la capital veneçolana el Consell Nacional Electoral (CNE) va condicionar un «centre de contingència» que va reunir la major quantitat de votants. Aquest centre, ubicat al pavelló d'espectacles conegut com a Poliedro, es troba en una zona apartada de l'oest de Caracas i va ser habilitat perquè votessin els que no ho van poder fer als seus centres propers per estar «assetjats» per manifestants opositors, segons les autoritats.

El CNE va prohibir el pas al Poliedre dels mitjans de comunicació o que s'apropessin a menys de 500 metres de distància, mentre que en altres centres es va observar una forta vigilància en el marc del Pla República de l'Exèrcit, que s'activa per als esdeveniments electorals.

Tot i la prohibició del Govern, milers d'opositors van acudir a una manifestacció a l'autopista Francisco Fajardo, la principal via de la capital, vestits amb camises blanques o amb vestits al·lusius al tricolor de la bandera nacional. A l'interior del país la convocatòria a protestar va consistir en el tancament de carrers i avingudes, el que es va complir a molts punts del territori, fet pel qual es van produir enfrontaments a diverses zones.

El governador de Lara, Henri Falcón, va escriure al seu compte de Twitter que «rebutgem i condemnem l'actuació de motoritzats i grups armats als carrers en aquest moment, la repressió desmesurada i detonacions».