El Govern d'Àustria planeja tancar set mesquites i expulsar uns 40 imams en el marc d'una campanya que ha presentat com «només el principi» de la seva iniciativa contra la ideologia islamista i el finançament estranger de grups religiosos. El Govern austríac, una aliança de conservadors i d'extrema dreta, va arribar al poder poc després de la crisi migratòria amb promeses d'impedir l'arribada de més migrants i de retirar els beneficis socials per als nous migrants i refugiats.

En el seu càrrec anterior com a ministre responsable de la integració, l'actual canceller, Sebastian Kurz, va supervisar la tramitació d'una restrictiva llei sobre l'islam el 2015, que prohibeix el finançament estranger de grups religiosos i estableix l'obligació que les organitzacions musulmanes tinguin «una visió fonamentalment positiva de l'estat i la societat» d'Àustria.

«Les societats paral·leles polítiques islàmiques i les tendències de radicalització no tenen lloc al nostre país», va afirmar Kurz, en una roda de premsa en la qual va explicar les línies principals de les decisions del seu Govern, basades en aquesta llei sobre l'islam.

Àustria té una població d'uns 8,8 milions i compta amb uns 600.000 residents musulmans, la majoria d'ells turcs o d'origen turc. En un comunicat, el Govern d'Àustria va dir que tancarà una organització que gestiona una mesquita a Viena i que té influència dels 'Llops Grisos', un grup de joventuts nacionalistes turques.

L'anunci va tenir resposta hores després per part d'Ibrahim Kalin, portaveu de la Presidència de Turquia, qui va assegurar que forma part d'una onada «discriminatòria, racista i islamofòbica».