La majoria dels suïssos va votar «no» en el referèndum celebrat ahir sobre una iniciativa popular segons la qual el Banc Central hauria de ser l'únic emissor de moneda nacional, el que retiraria aquesta facultat les entitats financeres que operen a la nació helvètica. Concretament, el 74 per cent dels votants va optar pel «no», confirmant els pronóstics de les enquestes, que ja preveien una clara derrota de la proposta ciutadana.

Els bancs centrals dels països no són els únics emissors de moneda. Les entitats financeres també produeixen diners reals quan fan préstecs als seus clients per un import superior a la suma total dels dipòsits que tenen. Suïssa no és una excepció, tot i que una iniciativa impulsada per més de 100.000 persones pretenia que ho fos modificant el seu sistema financer de manera que el Banc Central Suís (SNB) tingués en exclusiva el poder de crear monedes i bitllets, però la consulta va tenir un resultat negatiu.

Els impulsors de la iniacitva defensaven que els «diners sobirans» reforçarien la seguretat dels dipositants suïssos. En canvi, els detractors de la mateixa, entre els quals hi havia el Govern, el propi SNB i els altres bancs, alertaven que es tractava d'un experiment perillós que hagués pogut perjudicar de manera important l'economia nacional i tenir conseqüències internacionals.

Davant del fracàs experimentat per la inicitiva, un dels coordinadors nacionals de la campanya pel «Sí», Jean-Marc Heim, va considerar que, tot i el rebuig, aquesta ha permès generar un ampli debat i «despertar consciències» a la població sobre el poder que tenen els bancs.