Iñaki Urdangarin ha arribat a les 12.14 hores a l'Audiència de Palma, on el tribunal li ha comunicat que té un termini de cinc dies per a ingressar a la presó per complir la condemna de 5 anys i 10 mesos per corrupció que li va imposar ahir el Suprem.

Desenes de fotògrafs, càmeres de televisió i redactors esperaven davant la seu del tribunal provincial el marit de la infanta Cristina, que ha acudit acompanyat del seu advocat, Mario Pascual Vives.

El seu exsoci Diego Torres també té cinc dies per a ingressar a la presó, segons li ha notificat avui mateix l'Audiència de Palma.

El tribunal de l'Audiència de Palma que el va sentenciar en primera instància l'ha citat per lliurar-li personalment l'ordre d'ingrés a la presó entre les 9.00 i les 14.00 hores, de la mateixa manera que als altres dos condemnats a penes de presó: Diego Torres, exsoci del cunyat del Rei, i l'expresident de les Balears Jaume Matas.

El Suprem va ratificar aquest dimarts la condemna inicial de l'Audiència per malversació, prevaricació, frau a l'Administració, dos delictes fiscals i tràfic d'influències, però el va absoldre de falsedat en document públic, de manera que va rebaixar en cinc mesos la pena de privació de llibertat.

Urdangarin haurà de pagar en total una mica més d'un milió d'euros si se sumen les multes i les indemnitzacions a les quals és condemnat.

Les magistrades que van jutjar a Palma el cas Nóos li ordenaran avui que entri a la presó en un termini que, segons el criteri habitual, oscil·la entre els 5 i els 15 dies, en funció de les circumstàncies del reu.

El Suprem considera provat que Urdangarin es va beneficiar de la malversació de 450.000 euros procedents de les arques del Govern balear, fons que van ser pagats a Nóos "malgrat no haver-se produït" la contraprestació o, en altres paraules, tot i que "els serveis que corresponien a aquests pagaments no s'havien dut a terme ".

Urdangarin va ser inductor i cooperador necessari d'aquesta malversació, sosté el tribunal, que creu "acreditat" que "a través de la seva amistat" amb Diego Torres, "i la situació de privilegi que gaudia com a conseqüència del seu matrimoni amb una filla de qui llavors era Cap de l'Estat, va aconseguir moure la voluntat "del president balear Jaume Matas per obtenir contractes. Per tant, també va cometre tràfic d'influències.

A més, per ocultar els fons o per posar en pràctica els seus plans, va cometre delictes de frau i contra la Hisenda Pública, diu la sentència.

Iñaki Urdangarin, a qui cau la possibilitat de presentar al Constitucional un recurs d'empara que, en principi, no paralitzaria el compliment de la condemna, podrà ingressar a la presó que triï.

La normativa penitenciària estableix que qualsevol persona condemnada en ferm que es trobi en llibertat podrà acudir amb el manament a qualsevol presó d'Espanya, on haurà de ser acollit obligatòriament.

Qualsevol instal·lació penitenciària tindria l'obligació d'acollir a Urdangarin, encara que la direcció de la presó pot proposar enviar-lo a un altre centre si ho considera necessari per salvaguardar la seguretat de l'intern.

L'expresident balear Jaume Matas no s'ha presentat avui a l'ajuntament de Palma i ha demanat ingressar voluntàriament a la presó d'Aranjuez.