La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, van insistir en la seva reunió d'ahir que la migració és «un desafiament comú» i van reclamar una resposta comunitària que passa per reforçar les fronteres exteriors, actuar als països d'origen i trànsit i reformar la política d'asil.

«Entenem que estem davant d'un desafiament comú i el nostre objectiu segueix sent donar una resposta europea», va explicar Merkel en el marc de la trobada ministerial celebrada entre els dos governs al Palau de Meseberg, al nord de Berlín. «Creiem en una resposta europea a aquests desafiaments davant dels quals ens ha posat la migració», va ratificar l'inquilí de l'Elisi en la roda de premsa que van oferir després de la trobada intergovernamental.

En la declaració conjunta que van emetre, van assenyalar que «buscar solucions a nivell europeu és més important que mai» perquè «una acció unilateral i sense coordinació només servirà per fragmentar Europa, dividir els seus pobles i posar en perill Schengen».

Merkel i Macron s'han proposat en aquest document un programa d'acció global sobre les migracions basat en dos pilars interns: millorar la protecció de les fronteres exteriors de la UE mitjançant un «reforç ambiciós» del Frontex i un sistema d'asil que asseguri «un just equilibri entre la responsabilitat i la solidaritat».

Nova tendència

Paral·lelament, la UE s'està plantejant crear centres per determinar quins són els potencials demandants d'asil fora de la UE, una mena de camps d'internament al nord d'Àfrica. Europa va externalitzar part de la crisi signant un acord polèmic i ple de concessions de dubtosa responsabilitat democràtica amb Turquia per frenar les sortides d'embarcacions a Grècia.

Paral·lelament, ha tingut negociacions més que arriscades a l'Àfrica amb governs i fins i tot faccions armades per frenar els fluxos. Ara estudia com intentar resoldre lluny de les seves ciutats el que s'ha convertit en un problema que pot acabar amb diversos governs de la UE.