El Govern d'Alemanya va assegurar que ja ha «tancat» un acord amb el d'Itàlia per retornar una xifra indeterminada de migrants que van entrar a Europa a través de territori italià, en un pacte similar al que les autoritats alemanyes ja van concretar amb Espanya fa uns mesos.

«L'acord amb Itàlia està tancat. Només queden dues firmes, les del meu homòleg italià i la meva», va assenyalar el ministre d'Interior alemany, Geert Seehofer, líder de la Unió Social Cristiana (CSU) de Baviera. El ministre italià, Matteo Salvini, va advertir que el seu Govern només acceptaria el pacte en cas que Itàlia no hagués d'acollir cap immigrant més. Una font del seu departament va apuntar que el tema serà discutit avui mateix en una reunió a Viena.

Per la seva banda, un portaveu del Ministeri d'Interior d'Alemanya va confirmar que s'establirà un «mecanisme de compensació» dins de l'acord, si bé els detalls del pacte final encara s'han de tancar.

El pla de Berlín passa per intercanviar amb Roma un nombre equivalent de migrants, de tal formar que Alemanya es faci càrrec de migrants rescatats al mar Mediterrani a canvi de retornar altres que van entrar a Europa a través d'Itàlia.

Redistribució dels migrants

Una font del Govern italià va afegir una nova variable i va explicar que Itàlia redistribuirà els migrants entre diversos països europeus, de manera que no només els enviaria a Alemanya, sinó que serà necessari que arribi a un acord amb altres països de la Unió Europea perquè aquest pacte inicial es vegi completat.