La primera ministra britànica, Theresa May, va assegurar que el Brexit serà «el final de la llibertat de moviments d'una vegada per totes» per als immigrants europeus, que deixaran de tenir prioritat sobre els d'altres parts del món. May va admetre que el mateix succeirà amb els britànics, que probablement necessitaran visats a l'estil americà per treballar o fins i tot visitar els països de la Unió Europea.

May es va anticipar unes hores a l'esperat discurs de Boris Johnson, que va presentar a la conferència de Birmingham el seu propi pla per al Regne Unit post-Brexit, alimentant les especulacions sobre la possible presentació de la seva candidatura al lideratge conservador. Obligada a fer concessions a la línia dura del partit, May va posar especial èmfasi en el missatge clau dels defensors del Brexit dur afirmant que «la política d'immigració estarà sota el control del Govern britànic».

«Per primera vegada en dècades, serà aquest país el que controli i triï qui ve aquí. Durant massa temps, la gent ha tingut la sensació que els polítics ignoràvem les seves preocupacions», va explicar May, tot afegint que el nou sistema permetrà mantenir la immigració en «nivells sostenibles» i al voltant de «desenes de milers a l'any».

La primera ministra britànica, criticada per afavorir la política d'«ambient hostil» cap als immigrants quan va ser secretària d'Interior, s'enfronta a renovades crítiques per part de l'oposició laborista. Més enllà de la retòrica, la líder conservadora va admetre, però, que el futur acord comercial amb Brussel·les podria incloure «algunes concessions sobre la mobilitat». Així, passats els dos anys de transició post-Brexit, els immigrants europeus estaran sotmesos al mateix procés de selecció per «qualificació» i «poder adquisitiu» que els procedents de qualsevol altre lloc del món.

En tot cas, May va evitar explicar amb detall les futures dificultats dels britànics per treballar i viatjar a Europa. «Espero que arribem a acords per a un tractament recíproc», va admetre, «però això serà part de la negociació».

Per part seva, Johnson va carregar durament contra els plans per al Brexit de la primera ministra, en un aclamat discurs durant el congrés del Partit Conservador que ha estat vist com un clar indici de les seves intencions de defenestrar la líder de la formació. Durant la seva intervenció, molt esperada i aplaudida, Johnson va demanar que no hi hagi nous impostos i una despesa addicional en sanitat mentre els presents irrompien en crits de celebració quan va dir que May ha de «posar fi a Chequers», com es coneix la seva proposta per el Brexit.

May, a la corda fluixa

A sis mesos perquè el Regne Unit abandoni la UE, May es troba en una situació precària al capdavant del seu partit que s'ha vist debilitada encara més per les crítiques als seus plans, tant a casa com a Brussel·les. Johnson, la principal cara visible de la campanya per sortir de la UE, ha estat un dels més ferms crítics amb la primera ministra.

«No els cregueu quan diuen que no hi ha un altre pla i cap alternativa», va defensar l'exministre davant els 1.500 assistents a la conferència. «Aquest és el moment d'acabar amb Chequers», va asseverar. «Si enganyem l'electorat, i Chequers és un engany, augmentarem amb això la desconfiança», va advertir.

«Donarem crèdit als que criden traïció i em temo que farem més probable que el beneficiari últim de l'acord de Chequers sigui l'extrema dreta en forma de UKIP», va alertar Johnson.