18 de octubre de 2018
18.10.2018
Diari de Girona

Casado titlla els Pressupostos de «pamflet il·legal negociat amb terroristes i colpistes»

El president del PP alerta Brussel·les que els Comptes que ha enviat Pedro Sánchez tenen com a objectiu «finançar una campanya electoral de dos anys» encara que s'hagi d'incomplir el dèficit · El president del Govern defensa que els Pressupostos permetran «reconstruir l'Estat del Benestar»

18.10.2018 | 00:46
Casado va titllar els socialistes de «patriotes de llauna».

El president del PP, Pablo Casado, va titllar l'esborrany de Pressupostos acordat amb Units Podem de «pamflet il·legal que s'està negociant amb un pres colpista», en al·lusió a Oriol Junqueras, i «amb un terrorista com Otegi», al que Sánchez va replicar acusant al líder de l'oposició de ser «ostatge del seu passat més immediat, però també del seu passat més llunyà».

Durant la sessió de control al Govern celebrada al Ple del Congrés, Casado va assegurar que defensarà «Espanya d'uns pressupostos nefastos aquí, a Brussel·les o on faci falta» i que, segons el seu parer, «el que els interessa als espanyols és que fracassi el seu Govern abans que tornin a arruïnar una vegada més Espanya».

Sánchez, per la seva banda, va assegurar que el seu pla pressupostari remès aquesta setmana a Brussel·les recull per primera vegada en 12 anys una «retallada estructural» del dèficit, amb un superàvit primari del 0,4%, i una baixada del deute públic de dos punts. «Quelcom que vostès no van fer», va postil·lar.

A més, va defensar que «el que necessita Espanya és justícia social» i que això significa «repartir el creixement econòmic», ja que, va explicar, «durant els anys de creixement les classes més benestants s'han beneficiat fins a quatre vegades més que les classes menys benestants».

En aquest sentit, va defensar la pujada del salari mínim, que s'elevaria fins als 900 euros al mes, «reconstruir l'Estat del Benestar», augmentar els recursos per a educació i ciència i complir amb el 50% d'aportació de l'Administració central al sistema de la dependència. «Allò que no van complir quan eren al Govern», va retreure a Casado.

Hores més tard, el líder del Partit Popular va defensar el seu viatge a Brussel·les per alertar la Unió Europea del pla pressupostari que ha remès Sánchez a Brussel·les amb l'objectiu de «finançar una campanya electoral llarga a dos anys» encara que hagi d'incomplir el dèficit. «El que volen fer és finançar una campanya electoral llarga de dos anys, com va passar amb Zapatero, per poder gastar 6.000 milions d'euros més en promeses innecessàries i, probablement, algunes d'elles incomplertes posant en dubte el futur del dèficit, del deute i l'atur de tots els espanyols», va denunciar Casado a la seva arribada a la cimera dels líders populars, prèvia al Consell Europeu.

«Quan hi ha un compromís de complir una senda del dèficit per als propers tres anys, el més lògic és que no s'incompleixi», va reblar, destacant que són els socialistes els «patriotes de llauna» i «antipatriotes» per votar «en contra» del nomenament del comissari espanyol, Miguel Árias Cañete, del Partit Popular, o intentar «tombar el CETA».

Contactes amb el PNB


Per part seva, el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ja ha rebut una trucada del Ministeri d'Hisenda per parlar dels Pressupostos de 2019. El PNB s'ha mostrat disposat al diàleg, segons van informar fonts de la formació dirigida per Andoni Ortuzar.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va assegurar, després que l'Executiu aconseguís l'acord pressupostari amb Units Podem, que el PNB seria el primer partit al qual trucarien per intentar obtenir el seu suport als comptes públics. Abans de rebre la trucada del Ministeri, la formació sobiranista ja va assegurar que posaria sobre la taula plantejaments des de «la sensatesa i la responsabilitat política» amb la vocació d'«aportar estabilitat», però, en tot cas, va assegurar que el seu suport als Pressupostos tampoc seria «gratis».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook