La Comissió Europea ha enviat ja al Govern la carta en què demana aclariments sobre l'esborrany pressupostari de 2019 i en la qual adverteix que Espanya podria no complir amb l'esforç estructural de reducció del dèficit que li exigeixen les normes fiscals europees per al proper any. «L'esforç estructural planejat el 2019 ascendeix al 0,4% del PIB. Aquest esforç està per sota del 0,65% del PIB exigit en la recomanació del Consell del 13 de juny de 2018. En base a la limitada informació disponible, no podem excloure un risc de cert desviament respecte l'esforç requerit», estableix el text.

Brussel·les espera continuar amb el «diàleg constructiu» amb les autoritats espanyoles durant els propers dies i reclama una resposta de l'Executiu espanyol com a molt tard dilluns que ve, 22 d'octubre. A més, destaca que l'esborrany pressupostari preveu un creixement de la despesa primària de l'1,7%, una xifra que excedeix el nivell màxim recomanat del 0,6%, i dubta que Espanya sigui capaç de complir amb l'obligació de reduir el seu deute públic.

De la mateixa manera, l'Executiu comunitari remarca que el pla presentat pot no ser el mateix que el que finalment s'aprovi en completar el tràmit parlamentari, fet pel qual demana al Govern que remeti «com més aviat millor» un pressupost actualitzat. «Si hi hagués diferències substancials entre el pla pressupostari i el pressupost remès al Parlament, els convidem a remetre aviat un esborrany actualitzat a la Comissió Europea i l'Eurogrup, així com a informar-nos de qualsevol novetat fiscal o decisions que poden ser preses en les properes setmanes», estableix la carta.

Més enllà de les xifres, la carta critica que el pla pressupostari «no dóna una imatge completa de les mesures planejades», de manera que Brussel·les reclama informació addicional de totes elles i especialment sobre el seu impacte pressupostari. «Seria per tant important donar a la Comissió Europea tota la informació necessària sobre diverses mesures, principalment pel que fa al seu impacte pressupostari, amb l'objectiu de facilitar la nostra avaluació», destaca la carta. El document està signat pel director general per a Afers Econòmics i Monetaris de l'Executiu comunitari, Marco Buti, i ha estat enviat al secretari general del Tresor i Política Financera, Carlos San Basilio.

Per part seva, el Ministeri d'Economia i Empresa va respondre a la carta de la Comissió Europea afirmant que la desviació a la que fa referència la Comissió Europea es troba «dins dels marges de flexibilitat previstos».

En un comunicat, Economia va admetre que l'ajust estructural del 0,4% està per sota del 0,65% recomanat el passat mes de juny per les institucions europees, tot i que considera que s'ajusta a les normes d'estabilitat previstes al Pacte d'Estabilitat i Creixement.

El Pla Pressupostari remès aquesta setmana pel Govern a Brussel·les preveu una reducció del 0,9% del dèficit de les administracions públiques, un superàvit primari del 0,6% del PIB, un ajust estructural del 0,4% i una reducció de la deute públic de l'1,5% del PIB.

«Document tècnic»

A més, el Ministeri que dirigeix Nadia Calviño argumenta que «a diferència d'anys anteriors», quan aquestes cartes de la Comissió eren signades pel vicepresident i el comissari europeus, aquest cop es tracta d'un «document tècnic» en què se sol·licita una informació amb la finalitat de «facilitar l'anàlisi» dels serveis de la Comissió. Segons Economia, aquesta informació serà enviada a la Comissió «dins del termini fixat».