El Baròmetre d'Opinió realitzat pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) el passat mes de novembre, gairebé un mes abans de les andaluses, torna a situar el PSOE en primer lloc a l'Estat, amb una intenció de vot del 31,2% i un avantatge de 12,1 punts sobre el PP, que torna al segon lloc superant Ciutadans, que baixa gairebé tres punts. Així, per darrere del 31,2% del PSOE hi hauria el PP amb un 19,1%, Ciutadans amb un 18,2% i l'aliança de Units Podem i les seves confluències, que pugen fins al 18%.

El mateix escenari d'un PSOE destacat amb el PP, Ciutadans i Units Podem separats per un punt, el que es considera empat tècnic, es dóna en la intenció directa de vot, quan a l'enquestat se li pregunta a quin partit votarien si demà fossin les eleccions. Així, el PSOE compta ja amb un vot decidit del 19,4%, mentre que el PP té un 11,5%, Ciutadans un 11,4% i Units Podem un 11%.

Això sí, davant aquesta pregunta hi ha un 21,5% que no sap encara a qui votar o no contesta, més un 11,4% que pensa abstenir-se. Per aquest motiu, el CIS els pregunta les seves simpaties, el que dóna una altra suma, de nou amb el PSOE al capdavant amb un 22,8%, davant del 14% del PP, el 13,3% de Ciutadans i el 13,1% de Units Podem i les seves confluències.

El PDeCAT i el PNB baixen per primera vegada per sota de l'1% i només aconsegueixen un 0,8% i un 0,7% respectivament, mentre que ERC puja fins al 4,8% i Bildu es queda en l'1%. Pel que fa a VOX, que en els dos mesos anteriors apareixia amb un 1,3%, dobla el seu percentatge fins al 2,5%.