La distància entre els principals partits polítics sobre una eventual reforma constitucional es va posar ahir novament de manifest en l'acte solemne pel 40è aniversari de la Carta Magna celebrat al Congrés. Si des del Govern i el PSOE van advocar per una «renovació» del pacte constitucional, des del PP i Cs la resposta va ser una clara negativa. La falta de consens impedeix encarar el complicat procés de modernització del text fixat en 1978.

El president del Govern, Pedro Sánchez, va afirmar ahir que reformar la Constitució és «reforçar-la», va dir en el seu perfil de Twitter, en què també va posar l'accent en la necessitat d'apostar per un canvi d'època «recuperant l'esperit de concòrdia».

La «número dos» del partit i portaveu al Congrés, Adriana Lastra, va fer ahir una crida a la resta de formacions polítiques a deixar enrere les «picabaralles» i centrar-se a celebrar que fa 40 anys els espanyols van deixar «enrere la llarga nit del franquisme» i van decidir entre tots recuperar la democràcia, la qual cosa va permetre després aconseguir el «somni» d'entrar a la Unió Europea. Així, va defensar la necessitat de «renovar el pacte constitucional i per la convivència».

Per la seva banda, el president del PP, Pablo Casado, va dir que la Constitució està «viva» i és la «millor vacuna contra el radicalisme, el populisme i el nacionalisme». Encara que va dir estar d'acord amb algunes de les reformes puntuals que va proposar el Consell d'Estat en un informe elaborat en 2006, va subratllar que no és el moment d'«obrir-la en canal» davant les «greus amenaces» a les quals s'enfronta Espanya. «Obrint ara mateix un procés de reforma agreujada de la Constitució, acabaríem tenint a la taula la república, la nació catalana i la ruptura del mateix sistema polític, garant d'aquests 40 anys de concòrdia», va dir a la seva arribada al Congrés.

Unió entorn de valors

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va apostar ahir per deixar el «guerracivilisme» entre l'esquerra, la dreta i el centre i promoure la unió entorn dels «valors constitucionals», recordant que els polítics que van elaborar la Carta Magna en 1978 «es van donar la mà malgrat ser molt diferents». Així, va apuntar que ell des del centre no veu «enemics» ni en l'esquerra ni en la dreta, sinó només «compatriotes».

«No és moment de guerracivilismes, de vermells i blaus, de confrontació; és moment de suma, de tornar a unir els espanyols» en «un projecte comú espanyol», va dir al Congrés. A més, Rivera va instar tots els polítics a «mirar al futur» i no «barallar-se pel passat», i va defensar que els espanyols no són «bons o dolents» en funció d'on se situen en l'espectre ideològic.