El Parlament de Kosovo va aprovar la reconversió de les seves forces de seguretat en un Exèrcit amb 5.000 efectius, tot i les crítiques expressades pel Govern de Sèrbia i per l'OTAN, que tem que aquest pas compliqui les relacions entre els dos veïns. La iniciativa va tirar endavant amb el suport de 105 dels 120 diputats que formen part del Parlament kosovar. Onze diputats de la minoria sèrbia es van absentar de la votació com a gest de repulsa.

La Constitució de Kosovo contempla la creació d'unes Forces Armades, però durant anys el tema ha estat paralitzat a l'espera d'un beneplàcit de la comunitat sèrbia que no ha arribat. Amb la nova llei, es crearà un Ministeri de Defensa i un cos militar amb 5.000 militars en actiu i 3.000 reservistes, si bé el procés encara podria durar deu anys.

Belgrad va expressar el seu rebuig a qualsevol avenç en aquest sentit a la seva antiga província, que va obtenir la independència de forma unilateral el 2008. La primera ministra de Sèrbia, Ana Brnabic, fins i tot va alertar que podria haver-hi una intervenció militar com a resposta.

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, va lamentar la decisió del Parlament kosovar i va avançar que els aliats revisaran la cooperació de l'Aliança Atlàntica. «El Consell de l'Atlàntic Nord haurà de tornar a avaluar el nivell de cooperació de l'OTAN amb la Força de Seguretat de Kosovo després del canvi de mandat», va confirmar el secretari general aliat.

Stoltenberg va lamentar que el Parlament kosovar hagi aprovat la reconversió de les forces kosovars, a les quals l'Aliança Atlàntica porta entrenat des de fa anys a través de la seva operació KFOR, «tot i les preocupacions expressades».