La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, va proposar la celebració d'un referèndum independentista abans de l'arribada el 2021 de les properes eleccions, malgrat que el Govern britànic ha descartat una possible reedició de la consulta del 2014. Sturgeon va anunciar davant del Parlament escocès que el seu Executiu presentarà el projecte per mirar d'establir aquest mateix any les normes per a aquesta nova convocatòria, malgrat que va reconèixer que no apel·larà ara com ara a l'anomenada Secció 30, sota la qual es faria aquest segon referèndum.

La líder escocesa, que havia aparcat les seves reivindicacions sobre aquesta qüestió pel procés de sortida del Regne Unit de la Unió Europea, va lamentar que l'actual sistema no serveix els interessos d'Escòcia i el repartiment de competències continua sent «totalment inadequat». «S'hauria de poder triar entre el Brexit i un futur d'Escòcia com a nació europea independent abans que conclogui el mandat d'aquest Parlament», va reclamar la ministra principal, que durant aquests darrers anys ha defensat que l'escenari de futur ja no és en cap cas el mateix que el que hi havia l'any 2014.

Un 62 per cent dels qui van participar a Escòcia en el referèndum sobre el Brexit el juny del 2016 van votar a favor de formar part de la Unió Europea. A nivell general del Regne Unit, els resultats es van inclinar, no obstant això, a favor de la sortida (51,9 per cent), i el país encara està intentant concretar quan i en quines condicions es produirà el divorci després d'uns mesos en els quals el Parlament britànic ha rebutjat repetidament l'acord de la primera ministra britànica, Theresa May, amb Brussel·les.

Sturgeon va apel·lar principalment al Partit Nacional Escocès (SNP) per fer campanya i mobilitzar un altre cop la ciutadania: «Si augmenta el suport i les crides a la independència, cap Govern britànic podrà frenar la voluntat de la gent».