El Govern de Veneçuela va anunciar dissabte la seva decisió oficial d'abandonar l'Organització d'Estats Americans (OEA). Això suposa que cap decisió emanada per aquest organisme tindrà «efecte polític o jurídic per a l'Estat veneçolà i les seves institucions».

En un comunicat oficial, les autoritats veneçolanes van criticar la «disfuncionalitat de l'OEA» i van acusar aquesta institució de vulnerar el Dret internacional així com de danyar els principis de «sobirania i autodeterminació» dels seus Estats membres. «En exercici de la seva independència política i els seus drets sobirans, el Govern bolivarià de Veneçuela ha denunciat davant la comunitat internacional la disfuncionalitat de l'OEA, caracteritzada per la vulneració del dret internacional, la subordinació política de la seva burocràcia als interessos del govern dels Estats Units, i la lesió permanent, entre altres, dels principis de sobirania i autodeterminació dels seus Estats membres», van explicar les autoritats veneçolanes en un comunicat oficial.

La «vulneració» de les normes establertes en la carta fundacional ha imposat «una dictadura en l'organització que ha permès, promogut, facilitat i participat activament en la desestabilització de la democràcia a Veneçuela», van afegir.

Així mateix, l'Executiu va donar les gràcies a aquells països que han rebutjat els «abusos i violacions del grup dictatorial» i han manifestat la seva «inclinació al dret internacional en defensa de la sobirania, autodeterminació i independència de tots els Estats. A aquests països germans li assegurem que el nostre Govern no descansarà en la defensa de la seva llibertat i en l'assegurament de la pau», van asseverar.

Segons el reglament de l'OEA, qualsevol país que denuncia la carta fundacional pot abandonar la institució una vegada passin dos anys sempre que estigui al dia amb el pagament de les seves quotes. En aquests moments, el deute veneçolà ascendeix a 12 milions de dòlars que l'autoproclamat «president interí» de Veneçuela, Juan Guaidó, ha assegurat que assumirà per a poder seguir en l'organisme, d'acord amb el diari El Universal. Guaidó es va autoproclamar «president interí» del país al gener, tot i que fins al dia d'avui no ha pogut arrabassar el poder al bolivarià Nicolás Maduro.