Estats Units ha concedit a l'Iraq tres mesos més perquè pugui continuar comprant gas a Iran, malgrat les múltiples sancions que ha impost sobre les exportacions energètiques de la república islàmica, donada la crítica situació que travessa el Govern de Bagdad.

La decisió va ser presa després d'una conversa telefònica realitzada en les últimes hores entre el secretari d'Estat dels EUA, Mike Pompeo, i el primer ministre iraquià, Adel Abdel Mahdí, d'acord amb dues fonts del Govern de l'Iraq, sota condició d'anonimat.

L'Iraq és un dels països amb majors reserves de gas natural del món però manca de la infraestructura necessària per aconseguir l'autosuficiència en aquest àmbit, la qual cosa li ha portat a dependre del gas iranià per alimentar les seves centrals energètiques.

Crisi permanent

Aquesta decisió suposa per a Washington un revés a les seves aspiracions per reduir la influència iraniana a la regió i un episodi més de la crisi permanent en la qual estan immersos tots dos països.

L'últim d'aquests capítols va tenir lloc a principis d'aquesta setmana, quan els Estats Units va acusar Iran d'atacar dos petroliers en l'estret d'Ormuz. Teheran va negar categòricament aquestes acusacions, però la crisi continua oberta.