Els 147 migrants que estan a bord del vaixell de l'ONG espanyola Open Arms esperen des d'avui en aigües italianes a que els assignin un port on desembarcar, mentre sis països europeus ja han mostrat la seva disponibilitat a acollir-los i reubicar-los.

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha afirmat avui a les xarxes socials que els governs de França, Alemanya, Romania, Portugal, Espanya i Luxemburg li han transmès la seva disponibilitat per rebre a aquestes persones.

Conte ha explicat a més que la seva intenció és treballar perquè els països europeus acordin un mecanisme permanent de distribució dels migrants que arribin a les costes italianes, perquè el fenomen sigui gestionat a l'àmbit de la Unió Europea (UE).

L'embarcació espanyola es troba davant les costes de Lampedusa i sense autorització per atracar en un port, després que la Justícia italiana cancel·lés dimecres la prohibició signada pel ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, en contra seu.

La decisió judicial explica que la situació "d'evident dificultat" en la que es trobava la nau justificava que pogués deixar enrere les aigües internacionals i accedir a les italianes.

No obstant això, l'autorització per desembarcar depèn de Salvini, qui ja ha avançat que no ho consentirà i que seguirà mantenint el seu pols ferm contra la immigració.

"L'Open Arms en 15 dies hauria anat i tornat tres vegades a Espanya. És evidentment un atac polític a Itàlia", va apuntar Salvini, en una roda de premsa al municipi de Castel Volturno, a la regió de Campània (sud).

La crisi de Govern que estan vivint des de fa una setmana l'antisistema Moviment Cinc Estrelles i la ultradretana Lliga ha tingut avui com a protagonista la gestió del cas d'Open Arms.

Després de conèixer dimecres la decisió de la Justícia italiana, Salvini va anunciar que presentaria un recurs urgent davant el Consell d'Estat i que signaria una nova prohibició per impedir al vaixell entrar en aigües territorials d'Itàlia.

Aquesta prohibició l'ha signat aquesta matinada i havia de comptar també amb els suports dels ministres de Transport, Danilo Toninelli, i de Defensa, Elisabetta Trenta, tots dos de Cinc Estrelles i que s'han negat a fer-ho.

"Més enllà de les controvèrsies dels últims dies, no hem d'oblidar que hi ha nens i joves que han patit violència i abús de qualsevol tipus. La política mai no pot perdre la humanitat. Per això no he signat ", ha argumentat Trenta.

En la mateixa línia s'ha mostrat el ministre Toninelli, qui ha sostingut que signar una altra prohibició, després que la Justícia italiana rebutgés la primera, "hauria posat en dificultat al Govern" i "Salvini només busca un consens fàcil".

El ministre de l'Interior italià ha respost a les xarxes socials que humanitat "no és ajudar a traficants i ONG", sinó "invertir seriosament a l'Àfrica i no obrir els ports italians".

Quan va iniciar-se la crisi política al país i va presentar una moció de censura contra el primer ministre, Salvini confiava en què el país celebrés eleccions a la tardor d'aquest any, però les seves aspiracions poden veure's truncades si la Cinc Estrelles s'alia amb el Partit Demòcrata (PD, centreesquerra), doncs junts tenen actualment majoria parlamentària.

"Em paguen per defensar la seguretat. Si algú té nostàlgia dels 200.000 desembarcaments del passat, si algú és nostàlgic del PD que ho digui", va sostenir Salvini, dirigint un clar missatge d'advertència al M5S.

El director i fundador d'Open Arms, Óscar Camps, ha reclamat aquest dijous al Govern del president en funcions Pedro Sánchez que Espanya lideri un eix al costat de França i Alemanya que doni un gir de timó a la política migratòria europea en el Mediterrani.

En una entrevista a TV3, Camps ha explicat que està en comunicació amb els governs francès i alemany, així com amb el president del Parlament Europeu, David Sassoli, però no així amb Moncloa.

"Espero que el Govern espanyol, ja que pateix la pressió migratòria del sud d'Europa, ja que participa activament, lideri un eix amb França i Alemanya que doni un gir a la política europea al Mediterrani", ha declarat.

L'alcalde de Lampedusa Totò Martello ha demanat al Govern italià que autoritzi a l'Open Arms a atracar a l'illa, perquè "el mar està agitat" i hi ha nens a bord.

A més de l'Open Arms, també necessita un port el vaixell humanitari "Ocean Viking", noliejat per l'ONG Metges Sense Fronteres i SOS Mediterranée, que espera amb 356 migrants a bord en aigües internacionals.