Matteo Renzi s'ha cansat d'estar en segona fila a un Govern de coalició amb el Moviment 5 Estrelles (M5S) que ell va teixir a l'ombra, però del qual va ser apartat, i ahir va anunciar oficialment que deixa el Partit Demòcrata (PD,) del qual va ser secretari general, i crearà la seva pròpia formació. La decisió, de la qual es parlava des de fa mesos pels problemes interns al PD, va ser oficialitzada a les pàgines del diari La Repubblica i durant el matí a la seva pàgina Facebook.

«He decidit deixar el Partit Demòcrata i construir una nova casa juntament amb altres per fer política d'una manera diferent. Després de set anys de foc amic, crec que hem de tenir en compte que els nostres valors, les nostres idees, els nostres somnis no poden ser objecte de discussions internes cada dia», va afirmar Renzi en clara referència a una part dels seus ara excompanys de partit que sempre l'han considerat un llast.

L'exsecretari general del Partit Demòcrata va definir la seva decisió com un «bé per a tots» i va assegurar que seguirà donant suport, juntament amb el grup de 30 parlamentaris que se'n van amb ell, al govern de Giuseppe Conte.

«La victòria que vam obtenir al Parlament contra el populisme i Matteo Salvini va ser important per salvar Itàlia, però no n'hi ha prou. Ara es tracta de construir una casa jove, innovadora i feminista, on es llancin idees i propostes per a Itàlia i per a la nostra Europa», va justificar.