La previsible celebració de noves eleccions va fer que el gabinet del president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, tornés a plantejar-se la idea d'una reforma constitucional com a «eina per evitar que una minoria pugui imposar un bloqueig», en paraules de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que va argumentar que l'engranatge institucional espanyol està pensat per al bipartidisme i no és eficaç davant l'actual pluralitat de formacions polítiques. Sánchez ja va plantejar en el seu discurs d'investidura el passat maig la seva proposta d'un pacte d'Estat entre tots els partits polítics per reformar l'article 99 de la Constitució per tal d'evitar futurs bloquejos a l'hora de formar govern si les forces polítiques són incapaces d'arribar al consens.

En tot cas, Sánchez va aprofitar el que previsiblement va ser l'últim dia del Congrés a la legislatura per expressar la seva confiança que el 10-N els ciutadans apostin pel PSOE de manera «rotunda» per impedir que els seus adversaris a les urnes, el PP, Cs i Unides Podem, bloquegin la formació de Govern. A més, va llançar crítiques a cada un dels líders d'aquests tres partits. A Pablo Casado li va retreure la seva «falta de sentit d'Estat»; a Albert Rivera, la seva «irresponsabilitat»; i a Pablo Iglesias, el seu «dogmatisme».

El president del Govern en funcions va recordar que el PSOE va arribar a l'Executiu després de la moció de censura i set anys de governs del PP caracteritzats per «retallades i injustícia social», així com per tenir els seus dirigents «passejant-se pel Suprem» per diferents casos de corrupció. A la sessió de control no hi va haver intervencions de Rivera ni d'Iglesias, que va arribar tard a l'hemicicle causa d'un embús.

Paral·lelament, el president del Govern en funcions va advertir que si la Generalitat de Catalunya torna a intentar violentar l'Estatut i la Constitució, aplicarà «qualsevol article» de la Carta Magna per defensar la legalitat, la sobirania nacional i la integritat territorial. «El meu projecte polític per a Catalunya és el mateix que tinc per a Extremadura, Andalusia, Castella-la Manxa, en definitiva, el que tinc per a tots i cada un dels territoris del meu país», va afirmar.

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, va criticar que els socialistes com «més forts són més s'acosten a la dreta» i va concloure que ja sap que trobaran el «Sánchez del 155» a la campanya electoral que hi haurà després d'haver-perdut una «oportunitat històrica» per la seva «irresponsabilitat».

«Fins als bemolls»

Per a Rufián, «la gent està fins als bemolls» dels polítics i el PSOE és a la negociació «el que Vox al feminisme». Va recriminar a Sánchez que en les darreres hores hagi intentat pactar amb la dreta que va pretendre frenar, així com que hagi dit que ha intentat arribar a un acord per a la seva investidura «per tots els mitjans».

«Si diu la veritat, és un incompetent, si menteix, és un negligent, un irresponsable», li va dir, tot destacant que l'«únic escull» perquè el PSOE no s'acosti més a la dreta és ERC, «li agradi més o menys».

El que sembla clar és que Sánchez busca fidelitzar els votants progressistes, erigint-se com l'única opció viable, però també vol captar el vot dels ciutadans que se situen al centre del tauler, aquells que van confiar en Ciutadans i que veuen com la formació d'Albert Rivera té poc a veure amb amb el centre.