L'informant que va revelar que el president dels EUA, Donald Trump, va pressionar Ucraïna per influir a les eleccions de 2020 és un agent de la CIA que va estar destinat a la Casa Blanca, segons va explicar el diari The New York Times. El denunciant va redactar un text de nou pàgines en què descriu com la Casa Blanca va intentar «bloquejar» els registres d'una conversa telefònica, el 25 de juliol, entre el president nord-americà i el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski. Durant la mateixa, dies després d'ordenar la congelació d'un paquet d'ajuda militar a Ucraïna per valor de centenars de milions de dòlars, Trump va demanar a Zelenski que investigués el seu rival demòcrata Joe Biden, favorit per enfrontar-se al multimilionari a les eleccions de 2020, i el seu fill Hunter.

«Aquesta interferència inclou, entre altres coses, pressionar un país estranger perquè investigui un dels principals rivals polítics domèstics del president. L'advocat personal del president, Rudolph Giuliani, és una figura central en aquest intent. El fiscal general William Barr sembla estar-hi implicat també», escriu el denunciant. En la trucada, Trump demana a Zelenski que investigui els Biden i li diu que l'hi explicaran per telèfon Barr i Giuliani per arribar «fins al fons de l'assumpte». El text desclassificat no és una transcripció literal de la conversa, sinó el producte de les notes i els records dels funcionaris i del personal assignat per escoltar i registrar per escrit la conversa.

Per part seva, el director en funcions de la Intel·ligència Nacional dels EUA, Joseph Maguire, va afirmar davant un comitè del Congrés que la queixa d'un denunciant sobre les pressions de Trump suposa un cas «únic i sense precedents». Maguire va ser una de les primeres persones que va rebre a l'agost la queixa d'un membre de la Intel·ligència que creia que el president nord-americà podia haver abusat del seu poder. Tot i la insistència dels legisladors, Maguire no va revelar la identitat del denunciant, a qui va defensar en diverses ocasions.

«Crec que el denunciant va fer el correcte», va dir el cap dels espies dels EUA, que va insistir que l'agent de la CIA va actuar «de bona fe». Trump ha carregat en diverses ocasions contra el denunciant, a qui ha acusat d'actuar per motius polítics. Tot aquest assumpte ha motivat que els demòcrates hagin anunciat que iniciaran una investigació per determinar si sotmeten el president a un judici polític al Congrés.