La presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, s'ha preguntat en resposta a una pregunta de Vox què passarà després de l'exhumació de Franciso Franco del Valle de los Caídos: "Què serà el següent la Creu del Valle, tota la Vall, les parròquies del barri cremaran com en el 36?".

Ayuso ha respost d'aquesta manera a la sessió de control de l'Assemblea de Madrid a la portaveu de Vox, Rocío Monasterio, que li ha retret el seu "silenci" davant de la llei de memòria històrica i l'ha acusat de ser "còmplice" del Govern de Pedro Sánchez a l'exhumació de les restes de Franco del Valle de los Caídos.

"Han de decidir si volen estar amb Sánchez i de l'altre costat. Si volen, vagin en coalició el 10 de novembre", ha dit la portaveu de Vox a la presidenta.

Monasterio ha defensat que l'Executiu de la Comunitat de Madrid podria presentar un recurs de nul·litat o esmena davant del Tribunal Suprem o un requeriment al Consell de Ministres pel que considera una invasió de competències contra el "sectarisme ideològic" de Sánchez. "Una altra cosa és que no ho vulguin fer", ha lamentat.

La presidenta li ha replicat que a ella li "espanta" la Llei de Memòria Històrica i "remoure ferides o obrir-les", però ha sostingut que la Comunitat no pot fer res per evitar l'exhumació de les restes del dictador.

Ha garantit que el seu Govern exercirà les seves competències i complirà la llei, però ha recordat que, amb el Reglament de Sanitat Mortuòria a la mà, la Comunitat no ha d'autoritzar l'exhumació.

Ayuso ha instat Monasterio a situar-se "per sobre" dels debats que promou l'esquerra, amb els quals, segons la seva opinió, el que busca és atacar la Corona i al consens de la Transició.