El PP i Cs van sumar els seus vots per aprovar a l'Assemblea de Madrid una proposició de llei de Vox en la qual s'insta el Govern a il·legalitzar els «partits separatistes que atempten contra la unitat d'Espanya» i es demana a la Unió Europea que inclogui els CDRs en la seva llista d'organitzacions terroristes. Malgrat les crítiques que va rebre Vox durant el debat d'aquesta iniciativa, PP i Ciutadans van votar-hi a favor, mentre que el PSOE, Més Madrid i Unides Podem ho van fer en contra.

El text de la proposició de llei (que no té caràcter vinculant) insta l'Executiu autonòmic a dirigir-se al Govern per demanar la «il·legalització immediata d'aquells partits separatistes que atemptin contra la unitat de la nació amb els instruments legals al seu abast o procedint a les reformes legals que habilitin a això».

També sol·licita que s'insti la UE a inscriure els Comitès de Defensa de la República a la llista d'organitzacions criminals i terroristes i «es procedeixi immediatament a suspendre qualsevol pagament» o subvenció que poguessin estar percebent aquests CDRs o «qualsevol altra associació o organització que hi tingui relació directa o indirecta».

Durant el debat, i malgrat votar posteriorment a favor, tots els grups van carregar contra Vox, inclòs PP i Ciutadans, per aquesta iniciativa. Les dues formacions havien presentat dues esmenes, que el partit de Santiago Abascal va rebutjar.

Així, en una nota de premsa, el grup parlamentari del PP va assenyalar que la proposta de Vox és «molt deficient tècnicament i jurídica», però van afegir que comparteixen, «tal com diu la llei de partits, que davant organitzacions polítiques que atemptin contra el nostre règim s'insti a la seva il·legalització».