El president de Govern en funcions, Pedro Sánchez, ha llançat aquest dimecres un missatge de tranquil·litat als que temen un acord amb els independentistes per a la investidura i ha afirmat que si hi ha pacte amb ERC "estarà dins de la legalitat i serà públic".

Sánchez, que ha fet aquestes consideracions a Watford (Regne Unit) en roda de premsa després de la reunió de líders de l'Aliança Atlàntica, ha subratllat que qualsevol acord amb els independentistes serà "sota el paraigua de la Constitució" i a les formacions polítiques que es s'han assegut a parlar per propiciar la governabilitat els ha demanat "generositat i responsabilitat".

El president en funcions també ha demanat responsabilitat i suport a Cs i al PP si bé ha retret als líders dels dos partits els seus lligams "a la ultradreta".

Sobre les negociacions amb ERC també s'ha pronunciat avui el secretari d'Organització del PSOE i integrant de l'equip negociador, José Luis Ábalos, que ha assegurat que no s'estan negociant cessions amb ERC sinó buscant "vies d'expressió".

Ábalos s'ha referit així a la reunió d'ahir, la segona entre ERC i PSOE en una setmana, en què, per primera vegada en un comunicat conjunt, les dues formacions es comprometen a avançar en la "via política" per resoldre el "conflicte "català i a buscar els instruments necessaris per canalitzar la situació.

Segons el parer del també ministre en funcions, el que s'està plantejant fins ara són "aproximacions per intentar encarar un conflicte i no negar-lo".

En aquesta tessitura, els líders d'UGT i CCOO, Pepe Álvarez i Unai Sordo, han confirmat que, els últims dies, havien visitat a la presó el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i li havien traslladat la necessitat que es conformi un govern progressista que avanci en polítiques socials.

La irrupció dels sindicats en aquest assumpte també està relacionada amb la proposta d'ERC, ja anunciada per la seva portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, que les futures taules negociadores que es conformin amb els socialistes estiguin obertes a les centrals sindicals per donar amplitud a temàtiques laborals i socials.

Sobre la visita dels líders a Junqueras, Sánchez ha dit, en la roda de premsa, que no li correspon pronunciar-se sobre el que facin organitzacions autònomes, com són els sindicats, però sí que ha valorat que formin part d'"un mateix anhel i un mateix sentir, que és que hi hagi govern".

I en aquesta direcció, és a dir, amb l'objectiu que hi hagi investidura i es conformi govern, el rei ha rebut avui al Palau de la Zarzuela la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que li ha lliurat el llistat de 19 partits amb representació parlamentària que aniran a la ronda de consultes del monarca per a la investidura de Sánchez.

Una trobada que ha tingut lloc a una mica menys de 24 hores que sigui s'hagin constituït les Corts i Batet hagi estat escollida per segona vegada com a tercera autoritat de l'Estat.

En aquesta primera jornada després de la constitució de les Corts, el PSOE s'ha reunit per primera vegada amb JxCat.

Si bé la discreció ha estat la tònica d'aquesta trobada i cap de les parts ha fet declaracions, la diputada de JxCat Laura Borràs sí que ha comentat sentir-se satisfeta i ha informat que hi haurà una segona reunió els pròxims dies.

El dimarts 10, també hi haurà nova reunió entre els equips negociadors del PSOE i ERC, i serà ja el tercer.

Reinions que, segons ha dit avui Sánchez, "van molt bé perquè són discretes" i això, ha dit, "és un principi essencial per arribar a bon port"