El president de Govern en funcions, Pedro Sánchez, va respondre ahir a les exigències de l'líder d'ERC, Oriol Junqueras, per donar llum verda a la seva investidura, afirmant que «el diàleg ha de ser el mètode per resoldre els conflictes polítics» i que això s'ha de fer «en el marc de la seguretat jurídica que emana de les lleis democràtiques».

Aquest, va dir Sánchez en roda de premsa a Brussel·les, és el plantejament que està fent el PSOE en les seves converses amb ERC.

Mentre en les seves últimes compareixences públiques Sánchez va afirmar que l'acord amb Esquerra seria públic i estaria en el marc de la Constitució, ahir va utilitzar l'expressió «seguretat jurídica», la mateixa que va incloure en la declaració de Pedralbes que va acordar amb el president català, Quim Torra, al desembre de 2018.

En aquesta ocasió, el Govern va posar èmfasi que la seguretat jurídica suposava com a punt de partit respecte a la Constitució, mentre que Torra va defensar que això permetia obrir una bretxa per «supera» la carta magna.

El retorn a Pedralbes el va posar sobre la taula el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, el setembre passat, en un esmorzar informatiu d'Europa Press en què va apostar per obrir una taula de diàleg «sense vetos» als temes que es poden tractar, garanties de compliment i votació en un referèndum.

Ahir, el cap de l'Executiu en funcions no es va pronunciar sobre la taula de negociació entre governs que reclama ERC per permetre la investidura i es va limitar a assenyalar que el que va dir Junqueras en una entrevista a La Razón és el mateix que ve manifestant el seu partit en les últimes setmanes.

En els dos dies que ha estat a Brussel·les amb motiu de el Consell Europeu, Sánchez va evitar posar data a la sessió d'investidura i precisar si podrà ser abans de l'31 de desembre, i fonts de Moncloa es van limitar a assenyalar que «les negociacions avancen».

Projecte de pressupostos

Sánchez sí que va deixar clar que una vegada que es desbloquegi la formació de Govern aquest haurà d'elaborar un projecte de pressupostos generals de l'Estat i que la seva intenció és complir amb el que preveu l'Estatut de Catalunya, que preveu que les inversions en la comunitat siguin equivalents a l'aportació de la comunitat autònoma a el PIB espanyol.

També va afirmar que en el seu discurs d'investidura confirmarà la seva intenció d'emprendre la reforma del finançament autonòmic, encara que ha assenyalat que l'èxit d'aquesta negociació depèn també dels presidents autonòmics.

Crítica i reivindicació al diàleg

D'altra banda, va voler respondre al president de la Generalitat, Quim Torra, que va menysprear la intenció de el president en funcions de parlar amb ell de cara a la investidura: «Em crida l'atenció que qui reclama diàleg critiqui el diàleg amb ell i amb la resta de presidents autonòmics», va dir, afegint que la seva voluntat de diàleg és «inclusiva i no excloent».

Torra, va demanar al cap de l'executiu Pedro Sánchez que la trucada que li va anunciar per dimarts vinent sigui a les 8 del matí. En aquest cas, Torra seria el primer president autonòmic que parlaria amb Sánchez posat que la comunicació amb Urkullu serà cap a les 10 del matí del mateix dia.

Discrepàncies al socialisme

Les tensions al PSOE per la negociació amb ERC van augmentar ahir amb successius retrets públics del primer secretari de PSC, Miquel Iceta, i els dos barons socialistes més crítics amb aquesta via, els presidents de Castella-la Manxa i Aragó, Emiliano García-Page i Javier Lambán, respectivament.

Va ser Iceta el que va obrir les «hostilitats» en qualificar «d'inoportunes» les crítiques a aquestes negociacions de Page i Lambán. El primer li va respondre que li agradaria que el líder socialista català el defensés «davant tant insult i atac» que rep per defensar la igualtat i la unitat d'Espanya.