La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va assegurar que «ningú ha mort» per la contaminació a Madrid i va assenyalar que no és «real» l'alarma de salut pública, ja que Madrid «està fent les coses correctament». Així ho va manifestar la presidenta madrilenya en una entrevista amb la Cadena Ser en què va defensar que la capital de l'Estat es troba entre el grup de ciutats «cada vegada més verdes i netes».

«Ningú ha mort tampoc d'això», va assegurar Ayuso, que va afegir que no vol «que es creï una alarma de salut pública, perquè no existeix. Madrid és una de les ciutats amb la major longevitat del món, amb un els millors sistemes de transport».

Per part seva, el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) va recordar a Ayuso que un estudi internacional «confirma la relació entre la contaminació i el risc de mortalitat». «Una anàlisi a 652 ciutats mostra un major risc de mortalitat després de l'exposició fins i tot a petites concentracions de contaminació de l'aire urbà», va explicar el CSIC en un missatge al seu compte de Twitter.

En aquest mateix missatge, l'organisme públic enllaça la nota de premsa que van emetre a l'agost de 2019 sobre l'estudi al qual va fer referència i en què va participar el professor associat de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua del CSIC Aurelio Tobias.

Segons expliquen al portal web, l'estudi representa l'avaluació epidemiològica més gran realitzada fins ara sobre els efectes a curt termini de la contaminació de l'aire, i els investigadors han reunit dades de sèries temporals de 652 ciutats de 24 països en el període 1986 -2015.

En aquest sentit, concreten que de mitjana, «un augment de 10 micrograms/m3 en partícules inhalables (PM10) -capaces de penetrar fins als pulmons- i fines (PM2.5) -que poden penetrar fins al torrent sanguini- s'associa amb un augment en la mortalitat a curt termini del 0,44 per cent i 0,68 per cent».