L'exconsellera de Treball Dolors Bassa estudia desmarcar-se de la resta de presos d'ERC i recórrer davant el jutge la seva classificació en segon grau, aprovada la setmana passada pel Departament de Justícia, perquè se li concedeixi el règim obert i acudir a la presó només a dormir.

Segons han informat fonts jurídiques a Efe, de moment Bassa és l'única dels líders d'ERC a la presó que està sospesant presentar recurs davant el jutge de vigilància penitenciària contra la decisió del Departament de classificar-la en el segon grau, apel·lació en la qual el Tribunal Suprem tindria l'última paraula.

Per contra, ni l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras ni l'exconseller d'Exteriors Raül Romeva ni l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell recorreran la seva classificació penitenciària davant la justícia.

Tampoc Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, té previst recórrer la seva classificació en segon grau, i els presos de JxCat Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull encara no ho han decidit, a l'espera d'avaluar la situació amb la seva defensa, han apuntat a Efe fonts jurídiques.

Per la seva banda, la defensa de l'exconseller d'Interior Joaquim Forn aposta per treballar per flexibilitzar el segon grau del reclús, sense que de moment estigui en els seus plans recórrer la classificació penitenciària.

El Departament de Justícia, en mans de la republicana Ester Capella, va acordar la setmana passada classificar en segon grau els líders del procés, d'acord amb la proposta de les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d'Enric on compleixen condemna.

El segon grau pot ser flexibilitzat en un futur mitjançant l'aplicació d'articles del règim penitenciari -com el 100.2 i el 117- per gaudir de sortides diürnes de la presó, fins i tot diàriament, el que permet esquivar el control del Tribunal Suprem, atès que els eventuals recursos contra aquests supòsits s'esgotarien a l'Audiència de Barcelona.

De fet, mentre estudia presentar recurs contra el segon grau, per al qual disposa d'un mes de termini, l'advocada de Bassa està iniciant els tràmits perquè la junta de tractament de Puig de les Basses flexibilitzi la situació de l'exconsellera mitjançant el 100.2, de manera que pugui sortir del centre durant el dia a treballar.

En el cas que aquesta flexibilització li fos denegada, l'advocada, Marisa Díaz, sí que té decidit recórrer davant el jutjat de vigilància penitenciària.

Així mateix, Díaz, encarregada dels tràmits vinculats a la gestió penitenciària dels reclusos d'ERC, ha començat ja a presentar documentació davant l'administració per sol·licitar la flexibilització de segon grau en els casos d'Oriol Junqueras, Raül Romeva i Carme Forcadell.

La proposta de les juntes de classificar en segon grau els líders del procés va enfrontar públicament el passat mes de desembre ERC amb JxCat, formació que no va ocultar la seva "decepció" per la decisió dels tècnics i va emplaçar el Departament de Justícia a esmenar-la.

La classificació penitenciària dels presos del procés és el primer pas perquè puguin assolir permisos de sortida ordinaris, als quals es pot accedir un cop completa la presó d'una quarta part de la condemna.

Precisament, demà es compleixen dos anys de l'ingrés a la presó dels Jordis, fet que indica que podran començar a gaudir de permisos de sortida, fins a un total de 36 anuals, mentre romanguin en segon grau.

De fet, Jordi Sànchez ha sol·licitat ja el seu primer permís de sortida, de 48 hores, que no requereix l'aval del jutge de vigilància penitenciària. Tant Òmnium Cultural com la defensa de Jordi Cuixart han declinat aclarir si ell també ho ha fet.