L'Oficina de Responsabilitat de Govern (GAO) dels Estats Units, un observatori oficial independent, va acusar la Casa Blanca de «vulnerar la llei» per retenir ajuda militar per a Ucraïna «per raons polítiques», en al·lusió a la petició del president, Donald Trump, perquè s'investiguessin les activitats de Joe Biden i el seu fill. La GAO va recordar que «el president té un marge estret i limitat per congelar fons» del Departament de Defensa i va rebutjar els arguments oferts per l'Oficina de Gestió i Pressupostos (OMB) de la Casa Blanca, que va justificar la paralització d'un ajut de 214 milions de dòlars perquè «no entressin en conflicte amb la política exterior» del mandatari.

«La llei no permet a l'OMB congelar fons per raons polítiques», va advertir el responsable de l'observatori, Thomas H. Armstrong, l'oficina del qual ha examinat l'abast de la decisió que va adoptar la Casa Blanca a l'estiu de 2019 i que forma part del judici polític obert contra Trump al Congrés nord-americà.

Paral·lelament, Lev Parnas, el soci imputat de Rudy Giuliani, l'advocat personal de Donald Trump, va assegurar que el president dels Estats Units «sabia exactament tot» el que feia el seu lletrat a Ucraïna per pressionar les autoritats locals amb l'objectiu que anunciessin una investigació sobre Hunter Biden, el fill de Joe Biden.

«M'estic apostant tota la meva vida a què Trump sabia exactament tot el que estava fent Rudy Giuliani a Ucraïna», va explicar Parnas en una entrevista al diari The New York Times, després que el seu advocat lliurés documents i missatges que mostren les maniobres de Giuliani per intentar reunir-se amb el president d'Ucraïna, Volodimir Zelenski, per forçar-lo a investigar a Biden.

Parnas, un ciutadà ucraïnès nacionalitzat nord-americà, s'ha mostrat penedit per haver confiat en Trump i en Giuliani, l'advocat personal del president i el principal arquitecte de la campanya de pressió per obligar les autoritats ucraïneses a anunciar una investigació sobre el paper de Hunter Biden a l'empresa gasística Burisma.

Els documents i missatges lliurats a la Cambra de Representants dels Estats Units mostren que Parnas va estar en contacte per parlar de les seves gestions a Ucraïna amb Tom Hicks, un donant i amic de la família Trump, i amb Joseph Ahearn, que ha recaptat diners per a grups polítics partidaris del president dels EUA.

Una jornada històrica

D'altra banda, el Senat dels Estats Units va culminar els preparatius per al judici polític a Trump, que tècnicament ja ha començat, tot i que s'iniciarà de facto dimarts que ve amb el jurament de el president del Tribunal Suprem i dels senadors, que faran de «jutge» i «jurat», respectivament.

La jornada va ser titllada pels mitjans de comunicació d'històrica, encara que possiblement les futures ho siguin també, ja que només hi ha dos precedents de caps d'Estat que s'hagin enfrontat a un procés similar als Estats Units, Bill Clinton i Andrew Johnson. La sessió del Senat es va obrir amb un acte solemne amb el lliurament oficial dels càrrecs polítics contra Trump.