El president del Govern, Pedro Sánchez, va animar ERC a donar suport als pressupostos perquè l'Estat pugui començar a pagar «el deute» acumulat tant amb Catalunya com amb altres autonomies. Sánchez va instar ERC a donar suport als comptes públics a la sessió de control al Senat en resposta a la portaveu de la formació republicana, Mirella Cortès, sobre els «deutes que reconeix el Govern amb Catalunya».

«Aquest Govern vol complir amb Catalunya, com vol complir amb tots i cadascun dels pobles d'Espanya. L'únic que demanem és que ens deixin complir. Després ens podran retreure si hem complert o no», va assegurar el cap de l'Executiu. Sánchez va destacar que té «ganes» de pagar el deute acumulat amb Catalunya, però va afegir que per a això són necessaris nous pressupostos, després de recordar que ERC va tombar l'últim projecte de comptes que el Govern del PSOE va presentar i que va provocar la convocatòria d'eleccions.

Cortès va assegurar que el total del deute de l'Estat amb Catalunya puja a uns 11.000 milions d'euros, dels quals, 3.700 en infraestructures, i va atribuir a aquest incompliment l'increment d'independentistes. «Entenen per què hi ha cada dia més catalans que s'uneixen al projecte independentista? Entenen per què reclamem la independència? És per millorar la vida de les persones, sense haver de suportar la irresponsabilitat política i moral de l'Estat i del Govern», va retreure la senadora d'ERC.

Sánchez va rebutjar aquest argument després de defensar que el problema polític de Catalunya «poc té a veure amb el finançament, està relacionat amb emocions que transcendeixen la qüestió econòmica». Per això, va insistir que el Govern no pot donar resposta a les necessitats socials i econòmiques de Catalunya i d'altres comunitats amb uns pressupostos com els vigents, aprovats a l'etapa de Mariano Rajoy, que «no creuen en l'estat de benestar, ni en l'Espanya diversa, ni en la cohesió social».

Doble petició

El president del Govern va admetre que l'Estat té un deute amb Catalunya, especialment en matèria d'infraestructures, i que el sistema de finançament ha de ser renovat, per la qual cosa va instar també la Generalitat a participar en el Consell de Política Fiscal i Financera. Tot i això, va demanar a ERC no plantejar el debat sobre la base de les autonomies que més contribueixen i les que més reben.