L'Ibex 35 va perdre la cota dels 9.000 punts per primera vegada des de l'octubre després de caure un 3,55% a la sessió pel temor als efectes del virus de Wuhan i el seu avanç per Europa i els Estats Units. El selectiu va tancar la jornada borsària en els 8.985,9 punts, de manera que acumula una caiguda setmanal del 9,11%, tot i haver agafat aire dimecres en avançar un 0,71%. La por a l'avanç de la malaltia i el seu impacte en l'economia van provocar una situació d'incertesa en els mercats internacionals.

Bank of America va retallar dues dècimes les seves previsions de creixement per a Espanya per a aquest any, fins a l'1,4% d'avanç del PIB, i una dècima per al 2021, quan l'economia espanyola creixerà un 1,5%, després d'assumir que hi haurà una «pèrdua permanent d'activitat» a causa del virus.

A Espanya, l'únic valor que va tancar en «verd» va ser MásMóvil, mentre que els descensos més pronunciats els van protagonitzar IAG (8,85%), Bankia (-5,54%), Mediaset (-5,08%), Arcelor Mittal (-4,81%), Meliá (-4,69%), Grífols (-4,6%), Mapfre (-4,35%), BBVA (-4,1%) i Amadeus (-4,09 %).

Caigudes a totes les borses

La resta de borses europees van presentar comportaments similars, amb caigudes del 3,49% a Londres, del 3,32% a París, del 3,19% a Frankfurt i del 2,66% a Milà. El preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, va retrocedir fins als 51,71 dòlars, mentre que el de Texas es col·locava en els 46,76 dòlars. Així mateix, la prima de risc espanyola es va mantenir en 75 punts bàsics, amb l'interès exigit al bo a deu anys en el 0,3%, mentre que la cotització de l'euro davant de el dòlar va pujar a 1,0977 «bitllets verds».

Per altra banda, davant les restriccions de mobilitat que imposa el virus de Wuhan i la possibilitat que la situació empitjori, molts governs i empreses busquen fórmules com el teletreball per mantenir l'activitat i ajudar els sectors més afectats a superar la crisi.

Mesures a la Unió Europea

La Comissió Europea (CE) va anunciar que es planteja adoptar «un cert nombre de mesures» per donar suport als sectors econòmics més afectats per la malaltia. «Hi ha cert nombre de mesures que s'adoptaran. És molt aviat per parlar, estem finalitzant-les, però sapigueu que estem a la vegada mobilitzats i reactius», va explicar el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, en una roda de premsa posterior a la reunió de ministres de Competitivitat de la Unió Europea celebrada a Brussel·les.

En aquesta trobada es va parlar sobre les repercussions del virus a la indústria comunitària i els ministres van acordar tractar aquest assumpte en la reunió informal que mantindran el proper 20 de març a Zagreb.

A Malàisia, el Govern va aprovar un paquet d'ajudes i mesures valorat en 4.300 milions d'euros destinat a pal·liar els efectes de la malaltia en l'economia, principalment en les petites i mitjanes empreses en sectors com el turístic. A Austràlia, el Govern del primer ministre Scott Morrison va aprovar un pla d'estímuls destinat als sectors més afectats.