El cardenal Juan José Omella, arquebisbe de Barcelona i home molt proper al papa Francesc, ha estat elegit aquest dimarts nou president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) en substitució de Ricardo Blázquez.

Segons han informat fonts d'aquesta institució, Omella, de 73 anys, ha estat elegit per majoria absoluta i mitjançant vot secret entre els 64 bisbes, arquebisbes i cardenals que podien optar al càrrec que exercirà durant els propers quatre anys.

Omella s'ha imposat així a la resta de candidats que sonaven per presidir la CEE, entre ells el cardenal Antonio Cañizares, arquebisbe de València i del sector conservador de l'Església espanyola, i l'arquebisbe d'Oviedo, Jesús Sanz, candidat proper a Antonio María Rouco Varela.

El cardenal arquebisbe de Barcelona, nascut el 1946 a Queretes (Terol), és un home molt proper al papa Francesc i únic prelat espanyol que forma part de la Congregació dels Bisbes de la Santa Seu.

Ha estat bisbe auxiliar de Saragossa (1996-1999), bisbe de Barbastre-Montsó (1999-2004) i de Calahorra i La Calzada-Logronyo (2004-2015) i va arribar a l'arquebisbat de Barcelona en temps convulsos pel procés.

En aquesta etapa, ha demostrat una gran capacitat de diàleg i representa aquesta cultura de la trobada que promou Roma davant un tema tan complex com el de la crisi catalana.

Durant el procés, Omella ha fet nombroses crides a "la concòrdia", a "construir ponts" i a "fomentar la convivència", i fins i tot va intentar mediar, sense èxit, entre Rajoy i Puigdemont la tardor del 2017.