Diversos sindicats han denunciat la "situació caòtica" de l'hospital temporal d'Ifema, a Madrid, per atendre pacients amb coronavirus, ja que asseguren que molts treballadors sanitaris no tenen clares les seves funcions i altres no tenen equips de protecció individual (EPI) suficients.

Fonts de la Conselleria de Sanitat han reconegut a l'Agència Efe que en el torn de tarda de diumenge passat hi va haver "un problema d'organització que ha provocat algunes protestes de professionals". A més, han recalcat que el coordinador general d'l'hospital, Fernando Prados, ha assumit aquesta situació i "ha demanat disculpes".

En canvi, les mateixes fonts asseguren que s'està lliurant als professionals sanitaris "el material reglamentari fixat pel Ministeri de Sanitat", tot i que assenyalen que hi ha alguns treballadors que "a més decideixen cobrir-se amb bates, gorres i calces de bosses de plàstic".

El secretari de Sanitat d'UGT Madrid, Julián Ordóñez, ha assegurat que l'organització amb la qual es troben els treballadors a Ifema "deixa molt a desitjar" perquè a l'arribar al seu lloc de treball "poden estar esperant hores" per saber quina activitat han de fer.

Es tracta d'una situació, segons han denunciat, "que porta passant dies" i per això demanen a el Govern regional "agilitat, cooperació i coordinació" amb la resta d'administracions i organismes. En la mateixa línia, la secretària de salut laboral de CCOO de Madrid, Rosa Muelas, ha denunciat que hi ha "zones on els treballadors s'amunteguen" i no els donen EPIs suficients, de manera que els sanitaris es veuen abocats a organitzar-se per si mateixos.

"Hi ha gent que està sense una tasca específica a fer, no està organitzada la distribució dels professionals ni les tasques que ha de desenvolupar cada un, ni als pavellons als que han d'anar", protesta. CCOO recalca que el treball a Ifema s'està organitzant "sobre la marxa" i afegeix que han detectat que fins i tot hi ha personal administratiu que no figura en les llistes de treballadors a l'hospital de campanya.

D'altra banda, ha aclarit que el personal sanitari d'Ifema no s'està negant a treballar, sinó que estan fent una "petició expressa" perquè se'ls doti d'equips de protecció que en garanteixin la seguretat i la de la resta de ciutadans, ja que podrien transmetre el virus a la resta de la plantilla i de la ciutadania.

En una nota de premsa, la Asociación de Médicos y Titulados Superiores de Madrid (Amyts), el sindicat majoritari de metges de la regió, critica també el funcionament de l'hospital provisional remetent-se a testimonis de professionals que denuncien la manca de EPIs i de plantilles de torns.

"S'incompleixen pràctiques de seguretat"

També indiquen que han arribat més metges residents a l'hospital temporal "sense informar-los sobre l'organització" establerta, la qual cosa ha donat lloc a un desconeixement dels protocols estandarditzats sobre el maneig dels pacients, així com falta de supervisió en els controls i equips de protecció.

El sindicat d'infermeria Satse també indica en una nota de premsa que a Ifema s'estan incomplint "les pràctiques més elementals de seguretat". Per exemple, detalla que els vestidors "no estan dissenyats per a albergar a l'elevat nombre de sanitaris que treballen cada dia", de manera que es produeixen "amuntegaments" que podrien derivar en contagis.

L'hospital temporal d'Ifema ha tancat el primer pavelló que va habilitar per a pacients amb coronavirus de manera provisional, el número 5, i preveu obrir el número 7, que se sumarà a el pavelló 9, ja en marxa. El nou pavelló, el número 7, comptarà amb 500 llits i 32 unitats de cures intensives (UCI) ampliant la capacitat de centre de les 900 a les 1.400 places, el que el converteix en el més gran d'Espanya.