L'estricta quarantena que des del passat 23 de gener ha mantingut aïllada la ciutat xinesa de Wuhan, bressol del brot de coronavirus, ha trastocat la vida dels seus ciutadans: alguns esperen que el confinament acabi per poder sortir al carrer, però uns altres encara no s'atreveixen a fer-ho.

Wang Yu, una professora de piano que fa poc més de dos mesos rebia al seu domicili estudiants interessats a aprendre a tocar aquest instrument, explica en una conversa telefònica que prefereix quedar-se a casa encara que ja pugui sol·licitar els permisos necessaris per abandonar la seva llar.

Per ara, els wuhanesos poden trepitjar el carrer o utilitzar el transport públic si presenten o bé un codi QR generat pel telèfon mòbil que certifiqui el seu estat de salut o un justificant mèdic emès per les autoritats sanitàries locals.

L'acadèmica creu que és millor esperar almenys fins al 8 d'abril, quan la ciutat té previst aixecar definitivament les restriccions que va imposar als seus habitants: «No passa res per quedar-se a casa. La gent vol sortir, clar, però tenen molta por de les aglomeracions i que aparegui un altre brot», explica. «Cal acceptar que el virus no desapareixerà aviat», afegeix.

Wuhan va prohibir el passat 23 de gener que cap ciutadà sortís de la ciutat i va ordenar el tancament del transport públic urbà, el metro, el ferri i els transports de passatgers de llarga distància. Només faltava un dia per a l'Any Nou xinès, la principal època festiva al país, en la qual milions de persones viatgen per reunir-se amb les seves famílies en els seus llocs d'origen. Els residents van quedar llavors confinats a les seves cases sense poder sortir si més no dels seus complexos residencials: a l'entrada de cada urbanització esperava un estricte punt de control que només podien passar si es tenia un permís especial.

I qui volia sortir de totes maneres havia d'enfrontar-se a les gegants tanques grogues de plàstic col·locades a les sortides, per les quals no es pot grimpar ni saltar.

«Durant aquells dies no llegia les notícies gaire sovint per no tornar-me boja», explica, i va decidir fer les seves classes de piano en línia. «Tenia estalviat suficient per subsistir.

Ara vull guanyar diners per viatjar. M'agradaria anar a llocs bonics, a la platja, provar gastronomia nova... Ja estic començant a somiar una altra vegada», descriu amb un somriure.

Confirmats a la baixa

Wuhan no va comptabilitzar aquest dimecres cap nou cas confirmat ni sospitós de COVID-19, però continua comptant amb 1.132 casos actius, dels quals 400 es troben en estat greu. D'altra banda, la Xina va registrar 35 nous casos, tots ells provinents de l'exterior, en les últimes 24 hores, en les quals van morir sis persones -totes a Wuhan- a causa del coronavirus.

Al país asiàtic continuen actius 1.863 casos, dels quals 429 continuen en estat greu, i el nombre de casos sospitosos se situa en 153.

Des de l'inici del brot s'han registrat a la Xina 81.589 casos confirmats, dels quals 76.408 han acabat amb el pacient superant la malaltia i 3.318, en defunció.