L'Audiència de Essen ha obert aquest dimecres un procés contra l'aerolínia Lufthansa per la tragèdia de la seva filial Germanwings, ocorreguda en 2015 i en què 150 persones, 10 d'elles de les comarques de Girona a l'estavellar deliberadament el seu copilot l'aparell contra els Alps francesos.

Es tracta del primer judici instruït per la justícia alemanya a demanda d'un grup de familiars de les víctimes, que reclamen una indemnització més elevada de la companyia i de l'escola d'aviació d'aquesta en Estats Units, on es va formar el causant de la catàstrofe aèria , Andreas Lubitz.

Lufthansa va pagar en el seu moment 10.000 euros a cada familiar directe de les víctimes i fins a 25.000 a l'hereu legal d'aquestes. Els demandants reclamen 30.000 euros, per a cada persona afectada, i altres 50.000 en concepte d'herència.

Els 150 ocupants de el vol de Germanwings que cobria el trajecte entre Barcelona i Düsseldorf, el 24 de març de 2015, van morir a l'estavellar l'avió Lubitz, que va aprofitar una absència de l'pilot per tancar-se en la cabina, bloquejar la porta i provocar la tragèdia.

Els demandants acusen l'escola d'aviació i a l'aerolínia de negligència, i exigeixen una indemnització. Lubitz patia depressió, havia estat tractat per successius metges i es trobava el dia de l'accident de baixa, el que va ocultar als seus superiors.

Lufthansa ha afrontat ja successives demandes per la tragèdia, tant davant la justícia dels EUA -seu de la seva escola de aviació- com davant la d'Espanya, d'on procedia part de les víctimes.

Segons els demandants, Lubitz patia ja de depressió quan es va formar en aquest centre dels EUA. No obstant això, va concloure els seus estudis i va aconseguir la llicència de pilot.

Lubitz passar per unes 40 consultes mèdiques afligit de depressió i altres trastorns psíquics i tenia tendències suïcides. No obstant això, cap dels metges que el van tractar en els mesos anteriors a la catàstrofe va poder establir un risc de suïcidi.

Les investigacions sobre les circumstàncies de la catàstrofe van ser assumides per la Justícia francesa, mentre que la Fiscalia de Düsseldorf va obrir diligències per intentar establir altres possibles responsabilitats civils en la tragèdia. EF