07 de maig de 2020
07.05.2020
Diari de Girona

L'OMS adverteix als estats que «el risc de tornar al confinament és molt real»

«La història ens jutjarà per com vam respondre a la pandèmia i quines mesures prenem», assegura el seu director, Tedros Adhanom Ghebreyesus

06.05.2020 | 23:25
Una parella passejant ahir pel passeig marítim de Barcelona.

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va advertir ahir que «el risc de tornar al confinament és molt real» als països que actualment estan alleujant les seves mesures de distanciament social si no es duu a terme una adequada gestió de la desescalada.

El risc existeix «sobretot si els països no aconsegueixen gestionar amb summa cura la transició i no ho fan utilitzant un enfocament per fases», va advertir Tedros després d'anunciar que s'han superat els 3,5 milions de casos de COVID-19 en el món mentre les morts freguen la barrera de les 250.000.

L'OMS insisteix que durant la fase de desconfinament ha de garantir-se que els contagis estan controlats, que el sistema sanitari pot afrontar la transició, que està minimitzant el risc de rebrots i que s'han pres mesures preventives en escoles i llocs de treball.

L'organització amb seu a Ginebra també demana que abans d'aplicar mesures d'alleujament de quarantenes i altres confinaments ha de garantir-se que hi ha una adequada gestió dels possibles casos importats i que l'opinió pública està ben informada sobre les mesures preses per l'Estat.

Tedros va insistir que no poden descartar-se futures onades del coronavirus, però que davant aquesta possibilitat «no pot permetre's que s'estengui el pànic», sinó que s'ha «d'estar preparats, perquè ara tenim l'oportunitat d'establir bases sòlides en els sistemes sanitaris».

«Si alguna cosa hem après d'aquesta crisi és que invertir ara ens permetrà salvar vides més endavant», va assegurar l'expert etíop, qui va afirmar que «la història ens jutjarà per com vam respondre a la pandèmia i quines mesures en prenem».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook