08 de maig de 2020
08.05.2020
Diari de Girona

Un estudi detecta coronavirus al semen de pacients

Tot i que el virus no pot replicar-se en el sistema reproductiu masculí, aquest pot persistir

08.05.2020 | 16:33
Un científic treballant en un laboratori de GCC Biotech.

El coronavirus SARS-CoV-2 ha estat detectat en mostres de semen de pacients de Covid-19, tan malalts com en recuperació, segons un estudi realitzat a la Xina que no determina si seria contagiós.

Molt és el que encara es desconeix sobre aquesta malaltia i els estudis científics busquen en totes direccions, encara que no sempre donen els mateixos resultats. De fet, un informe anterior assenyalava que no s'havia trobat coronavirus en semen.

D'una mostra de 38 pacients, 6 (15,8%) van donar positiu per coronavirus al semen, segons l'estudi que signen Weiguo Zhao, de l'Hospital General d'Exèrcit a Pequín i Shixi Zhang, de l'Hospital de la Municipalitat de Shangqiu i que publica JAMA.

L'estudi es va realitzar, entre gener i febrer, amb pacients de més quinze anys; 23 malalts (60,5%) s'estaven recuperant i 15 (39,5%) romanien encara en fase severa de la infecció. Quatre dels positius (26,7%) pertanyien a el grup dels pacients en fase aguda de la malaltia, mentre que dos (8,7%) eren dels ja recuperats el que, segons l'estudi, és "particularment notable".

No obstant això, no es van trobar diferències significatives entre els resultats positius i negatius en relació amb l'edat, l'historial de malaltia urogenital, dies des de l'inici de la malaltia, començament de l'hospitalització o des de la recuperació clínica.

Els investigadors van descobrir que "la SARS-CoV-2 pot estar present en el semen de pacients amb Covid-19, i que el coronaviurs pot encara ser detectat en el semen dels pacients en recuperació", assenyala l'estudi.

Fins i tot si el virus no pot replicar-se en el sistema reproductiu masculí, aquest pot persistir, indiquen els autors, "possiblement com a resultat de la privilegiada immunitat dels testicles". Així, suggereixen que l'abstinència o l'ús de preservatiu podria considerar-se com un mitjà preventiu per a aquests pacients.

En tot cas, adverteixen que l'estudi és limitat per la petita grandària de la mostra i el breu seguiment posterior, de manera que es necessiten més investigacions sobre l'eliminació de virus, la supervivència en el temps i concentració al semen.

"Si futurs estudis poguessin provar que la SARS-CoV-2 pot transmetre per via sexual", aquesta podria ser una part "fonamental" de la prevenció de la transmissió, especialment si es té en compte que el virus es va detectar en el semen de pacients en recuperació, diu la investigació.

Una altra investigació publicada a mitjans d'abril per la Universitat de Salut de Utah (EUA) indicava que és "poc probable" que la Covid-19 es transmeti pel semen.

L'estudi, també realitzat a la Xina, va enrolar a 34 homes que havien tingut la malaltia de forma lleu o moderada i "no va trobar evidències de virus que causa la Covid-19 al semen" o els testicles dels pacients.

Encara advertia que no era "prou exhaustiu com per descartar del tot la possibilitat que la malaltia pogués transmetre sexualment. No obstant això, les possibilitats que passi, basant-se en aquest limitat estudi, semblen ser remotes ".

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook